Spotrebiteľské ceny na Slovensku naďalej klesali

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 09:46 • 2 min
Spotrebiteľské ceny na Slovensku naďalej klesali

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny sa k rastu nepredrali ani po šiestich mesiacoch tohto roka. Podľa údajov Štatistického úradu SR sa totiž aj v júni vyvíjala cenová hladina rovnako ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch a ceny tak boli medziročne nižšie o 0,1 %.

slovakia

left justify in out

V priemere za prvý polrok tohto roka tak ceny na Slovensku klesli o 0,3 %. Medzimesačne ceny stúpli v júni oproti máju o 0,1 %, oproti predchádzajúcemu mesiacu však rast spomalil o 0,2 percentuálneho bodu.

 

Na medziročnej báze klesli najmä ceny v doprave o 5,4 %. Oproti vlaňajšiemu júnu boli nižšie boli aj ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 0,7 %. Na druhej strane vzrástli ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 2,4 %, za vzdelávanie o 2,3 %, v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách o 1,5 %, za odevy a obuv, zdravie a tiež za rozličné tovary a služby zhodne o 1 %. Zdraželi aj alkoholické nápoje a tabak o 0,8 %, rekreácia a kultúra o 0,6 % a potraviny a nealkoholické nápoje o 0,3 %. Nezmenili sa ceny poštových a telekomunikačných služieb.

 

V medzimesačnom porovnaní v júni oproti máju vzrástli najmä ceny za odevy a obuv o 0,7 % a za zdravie o 0,4 %. Vyššie boli oproti máju aj ceny v doprave o 0,3 %, za rekreáciu a kultúru o 0,2 %. Zhodne o 0,1 % stúpli aj ceny za potraviny a nealkoholické nápoje, v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách a za rozličné tovary a služby. Naopak, klesli ceny alkoholických nápojov a tabaku a vzdelávania zhodne o 0,5 % a nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 0,1 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá a taktiež za poštové a telekomunikačné služby.

 

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v júni dosiahla 0,2 %, kým vo máji bola na úrovni 0,3 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v júni na medziročnej báze úroveň 0,2 %. V medzimesačnom porovnaní jadrová inflácia v júni bola na úrovni 0,1 %, pričom čistá inflácia predstavovala 0,1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies