Južná Karolína odstráni vlajku Konfederácie z areálu Kapitolu v USA

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 13:17 • 2 min
Južná Karolína odstráni vlajku Konfederácie z areálu Kapitolu v USA

CHARLESTON - Vlajku Konfederácie, pre mnohých ľudí v USA symbol rasizmu a pre ďalších obyvateľov amerických južanských štátov zasa vzácne dedičstvo minulosti, dnes odstránia z priestranstva okolo Kapitolu v štáte Južná Karolína.

slovakia

left justify in out

Tamojší zákonodarcovia na zasadnutí v noci nadnes hlasovaním takto spečatili jej osud.

Vlajka pochádza z obdobia americkej občianskej vojny v rokoch 1861-1865 a bojovali pod ňou separatistické štáty Juhu USA.

 

Návrh zákona o odstránení vlajky spred zákonodarného zhromaždenia Južnej Karolíny nariaďuje, aby bola vlajka už dnes napoludnie miestneho času premiestnená do "pamätnej izby" vo vojenskom múzeu v štátnom hlavnom meste Columbia, informovala tlačová agentúra Reuters.

 

Návrh zákona schválili v treťom, záverečnom hlasovaní štátnej Snemovne reprezentantov dnes krátko po 1.00 h pomerom hlasov 94 k 20, a to po 13 hodinách často až nenávistnej diskusie a ostrého odporu skupiny konzervatívnych belošských republikánov.

 

Tento návrh zákona schválil Senát, horná komora parlamentu Južnej Karolíny, už 7. júla. Teraz pôjde ku guvernérke štátu Nikki Haleyovej, ktorá oznámila, že ho podpíše a stane sa z neho zákon. Haleyová dnes na svojej oficiálnej stránke na Facebooku zverejnila vyhlásenie: "Toto je pre Južnú Karolínu nový deň - deň, na ktorý môžeme byť všetci hrdí; deň, ktorý nás všetkých zjednocuje. Naše rany sa budú ďalej hojiť, ale budeme jeden ľud a jeden štát."

 

Konečné hlasovanie sa uskutočnilo takmer presne tri týždne po tom, ako beloch Dylann Roof (21) spáchal 17. júna rasisticky motivovaný zločin v historicky významnom černošskom kostole v meste Charleston - pri čítaní Biblie tam zastrelil deväť černošských veriacich vrátane pastora.

 

Následný spor okolo zástavy vyvolali fotografie obvineného strelca Roofa, ktorý pred svojím zločinom pózoval s vlajkou Konfederácie. Snímky zverejnil na webovej stránke spolu s rasistickým verejným vyhlásením.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies