Deti končia cez leto často na urgente aj pre úrazy na trampolíne

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 12:49 • 2 min
Deti končia cez leto často na urgente aj pre úrazy na trampolíne

BRATISLAVA - Urgentný príjem v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) zažíva cez prázdniny nával.

slovakia

left justify in out

V porovnaní so školským rokom ošetria asi dvojnásobok detí. Návštevnosť lekárom stúpla v nedávnom čase najmä počas nočných služieb.

 

"Len počas tej poslednej sme ošetrili 80 detí, bežne ide o 40 až 50," povedala v stredu (8.7.) pre TASR hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická. Večerný nárast pacientov si vysvetľuje predovšetkým tropickými teplotami z posledných dní.

Na oddelení lekári najčastejšie ošetrujú poštípanie hmyzom, alergie zo siníc, akútne infekty horných dýchacích ciest či potravinové alergie. Deti majú často problémy aj s vracaním či hnačkami.

 

Lekári v tomto období častejšie ošetrujú aj úrazy. "Ide najmä o pády z bicykla, preliezačiek a múrikov, pri ktorých si deti porania hlavu a horné končatiny," podotkla Kamenická. Časté zlomeniny spôsobujú deťom aj trampolíny, hlavne tým v predškolskom veku. Na urgent chodia rodičia aj s deťmi s drobnými poraneniami z kúpalísk. "Lekári napríklad ošetrili aj tupé poranenie brucha po kopnutí koňom," uviedla hovorkyňa.

 

V detskej nemocnici nezaznamenali pre nedávne horúčavy zvýšený výskyt úpalov či kolapsov. "Bežne počas roka ošetria lekári zhruba päť detí týždenne s kolapsovými stavmi, v týchto horúčavách je to týždenne päť až šesť pacientov, takže nárast nie je vysoký," dodala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies