Hasiči v Maďarsku mali plné ruky práce, v Budapešti je narušená doprava

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 06:55 • 2 min
Hasiči v Maďarsku mali plné ruky práce, v Budapešti je narušená doprava

BUDAPEŠŤ - Už viac ako 2400 núdzových volaní zaznamenali včera v Maďarsku v súvislosti s intenzívnymi búrkami, ktoré zasiahli od západu postupne väčšinu územia krajiny. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na Celoštátne riaditeľstvo pre ochranu pred katastrofami.

slovakia

left justify in out

Jeho zastupujúci hovorca Dániel Mukics uviedol, že je registrovaných mnoho vyvrátených stromov a stĺpov, ako aj poškodených úsekov energetickej siete i trakčných vedení. V Budapešti, kde je už niekoľko hodín narušené fungovanie mestskej hromadnej dopravy, došlo aj k zrúteniu strešnej konštrukcie rodinného domu, ktorý však bol v tom čase prázdny. V jednom z budinských obvodov prudký nárazový vietor poškodil plechovú strešnú krytinu viacpodlažnej budovy s plochou stoviek metrov štvorcových, ktorá ohrozuje okoloidúcich.


Viacero budov zasiahli blesky, hasiči tak museli likvidovať požiare. Po požiari trafostanice v mestečku Göd v Peštianskej župe sú tamojší občania bez elektrickej energie. Budapeštianske dopravné centrum (BKK) medzičasom informovalo, že škody, ktoré búrka narobila na trakčnom vedení v maďarskej metropole, ako aj na elektrických zariadeniach, sa v plnom rozsahu dnes nepodarí odstrániť.


Podľa BKK si poškodené trakčné vedenie a iné problémy, spôsobené okrem iného aj značným množstvom dažďových zrážok, vynútili zmeny v grafikone MHD. Na viacerých tratiach tak neplánovane premávajú autobusy. Cestujúci by však s ohľadom na ich preskupenie, ale aj očakávané ďalšie búrky mali rátať s predĺžením intervalov medzi jednotlivými spojmi.


Maďarské médiá už skôr informovali o značných problémoch v železničnej doprave prakticky na celom území krajiny, ako aj v prevádzke medzinárodného letiska v Budapešti. Prudký nárazový vietor poškodil strechy budov nielen v hlavnom meste, niekde poškodil napríklad komíny.


Hasiči mali plné ruky práce s odčerpávaním vody zo zatopených, nižšie položených priestorov. Pre viaceré maďarské župy vydali tamojší meteorológovia najvyšší stupeň varovania pred extrémami počasia, ktorý platí až do dnešnej polnoci.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies