Euro sa v pondelok zotavilo zo skorších strát

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 16:30 • 2 min
Euro sa v pondelok zotavilo zo skorších strát

LONDÝN - Euro v pondelok oslabilo pod vplyvom neistoty sprevádzajúcej vývoj dlhovej krízy v Grécku a budúcnosť eurozóny.

slovakia

left justify in out

Spoločná mena však prekonala skoršie straty a jej kurz voči doláru zotrval v pásme, kde sa pohybuje od apríla. K zotaveniu mohla prispieť aj správa o rezignácii gréckeho ministra financií Janisa Varoufakisa. V reakcii na výsledky referenda, v ktorom grécki voliči presvedčivou väčšinou odmietli požiadavky medzinárodných veriteľov, euro najskôr prudko oslabovalo. 

 

Po otvorení ázijských trhov euro kleslo pod hranicu 1,10 USD/EUR, v európskom obchodovaní sa však kurz stabilizoval na úrovni 1,1035 USD/EUR. To predstavuje v porovnaní s piatkom pokles hodnoty o 0,6 %. Na podobnej úrovni sa kurz nachádzal aj minulý pondelok po krachu rokovaní medzi Gréckom a jeho veriteľmi. Voči jenu euro oslabilo o 0,5 % na 135,45 JPY/USD, keď sa v ázijskom obchodovaní najskôr prepadlo na šesťtýždňové dno 133,7 JPY/USD. 

 

Stredoeurópske meny v pondelok oproti euru oslabili v reakcii na to, že grécki voliči odmietli podmienky zahraničnej núdzovej pomoci. Pokles mien regiónu však bol mierny vzhľadom na to, že výsledky nedeľňajšieho gréckeho referenda neboli úplným prekvapením. Česká koruna do 9:33 SELČ oslabila o 0,14 % na 27,115 CZK/EUR, maďarský forint oslabil o 0,11 % na 315,300 HUF/EUR a hodnota poľského zlotého sa znížila o 0,02 % na 4,196 PLN/EUR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies