Mexickí vojaci boli údajne pred streľbou poučení o dodržiavaní ľudských práv

NETKY.SK • 5 Júl 2015, 09:43 • 2 min
Mexickí vojaci boli údajne pred streľbou poučení o dodržiavaní ľudských práv

MEXIKO - Mexickí vojaci boli vopred poučení o absolútnom dodržiavaní ľudských práv. Tvrdí to mexický rezort obrany v reakcii na incident, pri ktorom vojaci zabili najmenej 12 údajných členov drogového gangu napriek tomu, že sa dobrovoľne vzdali, uviedla dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Piatkové stanovisko je prvou oficiálnou reakciou mexických ozbrojených síl na dokument ľudskoprávnej organizácie Miguel Agustin Pro Human Rights, ktorý tvrdí, že vysokí dôstojníci dali mexickým vojakom pred incidentom trvalý príkaz na zabíjanie zločincov.


V príkazoch, ktoré podpísal vlani 11. júna podplukovník Sandro Díaz Rodríguez, sa píše, že "vojaci by mali operovať v noci v rozsiahlom meradle a zredukovať denné aktivity so zámerom zabíjať zločincov v priebehu noci".


Piatkové stanovisko mexického rezortu obrany neodkazovalo na nijaký doslovný citát, avšak konanie vojakov sa snaží obhajovať tým, že v trvalých príkazoch bolo zahrnutých aj "38 indikátorov ochrany ľudského života, bezpečnosti vojakov a cielenej ochrany ľudských práv".


Podľa vyjadrení ľudskoprávnych aktivistov je však takáto odpoveď mexickej vlády neadekvátna.
K zabitiu najmenej 12 podozrivých členov drogových gangov došlo vlani 30. júna v samospráve Tlatlaya v štáte Mexiko.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies