BRATISLAVA - Slivky obsahujú komplex vitamínov B, ktoré sú dôležité pre ľudský organizmus, zdravú pokožku, vlasy, nechty, dobrú pamäť a zdravé srdce.
Slivkový kompót.
1. Najskôr si pripravíme nálev. Do 1 litra vody pridáme 400 g cukru, dáme variť len toľko, aby sa rozpustil cukor.
2. Slivky umyjeme, uložíme do čistých pohárov, zalejeme vychladnutým nálevom, dobre uzavrieme a sterilizujeme 5-7 minút pri teplote 100°C. Slivky môžeme zavárať aj vykôstkované.
Varíme slivkový lekvár.
1. Na 5 kg sliviek potrebujeme 1 kg kr.cukru, 1 dcl octu. Slivky odkôstkujeme, pomelieme, pridáme cukor, premiešame a necháme 24 hodín v chladničke.
2. Potom prilejme ocot a varíme lekvár do požadovanej konzistencie.
3. Uvarený lekvár prelejeme do pohárikov, zatvoríme a pre istotu dáme na chvíľu sterilizovať, aby viečka dobre držali.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies