Jonathan Hill: Finančná stabilita je pre Grécko hlavnou a bezprostrednou výzvou

NETKY.SK • 29 Jún 2015, 13:53 • 2 min
Jonathan Hill: Finančná stabilita je pre Grécko hlavnou a bezprostrednou výzvou

BRUSEL - Európska komisia (EK) berie na vedomie dočasné obmedzenie voľného pohybu kapitálu, ktoré ohlásili grécke orgány v nedeľu večer (28.6.) a ktoré už bolo uverejnené v úradnom vestníku. Uviedol dnes eurokomisár pre finančnú stabilitu, finančné služby a kapitálové trhy Jonathan Hill.

slovakia

left justify in out

Komisár pripomenul, že v súlade so Zmluvou o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ) môžu členské štáty prijať opatrenia v súvislosti s pohybom kapitálu, ktoré sú oprávnené z dôvodov verejného poriadku alebo verejnej bezpečnosti.
     

"V súlade s judikatúrou Súdneho dvora EÚ sa môžu zaviesť opatrenia aj z iných dôležitých dôvodov všeobecného verejného záujmu. Takéto výnimky zo zásady voľného pohybu kapitálu sa musia vykladať veľmi striktne a musia byť nediskriminačné, ako aj vhodné a primerané vzhľadom na svoj cieľ. Znamená to tiež, že kontroly kapitálu sa musia uplatňovať v čo najkratšom možnom období," skonštatoval Hill.
     

Podľa jeho slov v záujme zabezpečiť integrity jednotného trhu EK ako strážkyňa zmlúv uskutočnila okamžité predbežné posúdenie gréckych opatrení, ktoré zaviedli kontroly a považuje ich za oprávnené.
     

"Za súčasných okolností predstavuje stabilita finančného a bankového systému v Grécku otázku dôležitého verejného záujmu a verejného poriadku, čo sa zdá byť dostatočným dôvodom na uloženie dočasných obmedzení kapitálových tokov. Zachovanie finančnej stability je pre Grécko hlavnou a bezprostrednou výzvou," zdôraznil Hill.
     

Eurokomisár dodal, že aj napriek tomu, že uložené obmedzujúce opatrenia sa v tomto momente zdajú byť nevyhnutné a primerané, voľný pohyb kapitálu sa v záujme gréckeho hospodárstva, eurozóny, ako aj jednotného trhu EÚ ako celku bude musieť čo najskôr obnoviť.
     

Komisia preto bude pozorne sledovať situáciu a vykonávanie zavedených obmedzujúcich opatrení týkajúcich sa pohybu kapitálu a je pripravená pomôcť gréckym orgánom s technickou stránkou tejto veci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies