Štíhlejšia a mladšia vďaka melónu

NETKY.SK • 10 Jún 2015, 11:00 • 2 min
Štíhlejšia a mladšia vďaka melónu

BRATISLAVA - Melón je obľúbené ovocie najmä v letných dňoch, pretože osvieži, zaženie smäd a dokonca aj zasýti. Málokto ale vie, aké úžasne účinky môže mať melón na ženskú krásu. S magickými účinkami melónu vás zoznámi nasledujúci článok.

slovakia

left justify in out

Melón je druh plodovej zeleniny patriacej do čeľade tekvicovité. Niekedy býva nesprávne považovaný za ovocie. Z botanického hľadiska je melón bobuľa. Vo svete sa pestuje mnoho druhov melónov s rozličným tvarom a farbou.

 

Melón obsahuje vitamíny skupiny B, najmä vitamín B6 - pyridoxín, potrebný pre syntézu bielkovín v tele, vitamín B3 - niacín, dôležitý pre okysličovanie organizmu, kyselinu listovú, ktorá je nepostrádateľná pre krvotvorbu, zdravé nechty, kožu a vlasy , plodnosť a správny vývoj plodu vo všetkých štádiách tehotenstva.

 

Významným z vitamínov je aj vitamín C, ktorý znižuje riziko výskytu rakoviny kože spôsobenej UV žiarením. Svoje zastúpenie v melóne majú aj minerálne látky ako napr. zinok, jód, draslík, fosfor, železo, vápnik či magnézium. 

 

Červený melón je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Ak zadržiavate vodu, „naordinujte“ si celodennú liečbu v podobe konzumácie melóna. Vďaka vysokému obsahu vody pôsobí odvodňujúco a močopudne. Výsledkom tak môže byť prekvapujúci úbytok z váhy.

 

Vitamín A obsiahnutý v melóne je veľmi dôležitý pri produkcii kožného mazu. Je nevyhnutný pre rast všetkých tkanív vrátane kože a vlasov.

 

Druhy melónu:

Vodný melón - červený

Nazýva sa aj kráľom všetkým melónov. Má hrubšiu zelenú šupku a pod ňou červenú dužinu s čiernymi jadierkami. Vo Francúzsku sa podarilo vypestovať tieto melóny aj bez semien.

Ananásový melón

Názov dostal podľa svojej chuti, pretože tá je naozaj veľmi podobná chuti ananásu. Kôru má na prvý pohľad podobnú vodnému melónu. Dužina je žltá.

Kantalup

Je to najmenší druh melónu. Má najvýraznejšiu a veľmi sladkú chuť. Jeho povrch je bežovej farby a dužina jasno žltá a vonia podobne ako ananás.

Galia

Ide o malý melón, ktorý možno chytiť aj do jednej ruky. Jeho chuť je sladká a pripomína chuť nektáriniek.  Kôra je zelenožltej farby.

Charentais

Jeho dužina ma krásnu oranžovú farbu a svojou chuťou pripomína sladkú papayu a ananás. Má svetlozelenú kôru s hnedými pásmi. Chuťovo sa výborne dopĺňa s údenou šunkou.

Honeydew

Ako názov sám napovedá ide o medový melón. Jeho chuť je veľmi sladká, dužina má zelenkastú farbu a kôra žiarivo žltú. Veľmi sa chuťovo hodí k parmskej šunke.

 

Pri konzumácii melónu sa neodporúča piť zároveň vychladené nápoje či kombinovať konzumáciu melónu s mliečnymi výrobkami. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies