V boji proti nelegálnej migrácii zlepšíme spoluprácu s Ruskom

NETKY.SK • 1 Jún 2015, 10:54 • 2 min
V boji proti nelegálnej migrácii zlepšíme spoluprácu s Ruskom

BRATISLAVA - V rámci boja proti nelegálnej migrácii chce ministerstvo vnútra zintenzívniť spoluprácu s Ruskou federáciou (RF).

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v dokumente Návrh na uzatvorenie Dohody medzi Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky a Federálnou migračnou službou Ruskej federácie o spolupráci v boji proti nelegálnej migrácii, tá predstavuje závažnú hrozbu pre národnú bezpečnosť, ekonomickú stabilitu a vedie k zhoršeniu bezpečnostnej situácie na územiach oboch štátov. Cieľom dohody má byť prehĺbenie vzťahov medzi zmluvnými štátmi cestou partnerskej spolupráce v oblasti migrácie s cieľmi ďalšieho rozvoja spolupráce. Materiál sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

 

V rámci dohody sa obe strany zaväzujú spolupracovať v oblasti výmeny štatistických, právnych a vedecko-metodických informácií o zistených porušeniach migračných právnych predpisov a o kanáloch nelegálnej migrácie, o právnických osobách a taktiež fyzických osobách pôsobiacich na územiach štátov zmluvných strán zapojených do nelegálnej migrácie, alebo o spôsoboch získania víz a iných dokumentov a o ich použitiu za účelom nelegálnej migrácie. Vzájomne sa chcú ministerstvo vnútra a Federálna migračná služba RF, Federálna služba bezpečnosti RF alebo Ministerstvo vnútra RF informovať aj o praxi a opatreniach zameraných na predchádzanie nelegálnej migrácie alebo o metódach regulovania vonkajšej migrácie. Predmetom dohody má byť aj výmena údajov o osobách, ktoré sa nelegálne zdržiavajú alebo sa nelegálne nachádzajú na územiach štátov zmluvných strán, a výmena údajov o osobách nelegálne vykonávajúcich pracovnú činnosť na územiach štátov zmluvných strán. Spolupráca Slovenska s Ruskom v tejto oblasti môže podľa dokumentu zahŕňať aj vytvorenie spoločných pracovných skupín, ako aj prípravu a zvyšovanie kvalifikácie pracovníkov kompetentných orgánov oboch štátov. 

 

Rozhodujúce príčiny nelegálnej migrácie podľa predkladacej správy dokumentu zväčša tkvejú v snahe migrantov z hospodársky menej vyspelých krajín nájsť si prácu v rozvinutejších krajinách Európy, a zvýšiť tým svoj ekonomický status, avšak motívom pre spustenie nelegálnej migrácie môže byť aj perzekúcia, vojnové konflikty či iné nepokoje, živelné katastrofy a podobne. Na to, aby bolo možné proti takémuto negatívnemu protispoločenskému javu efektívne bojovať, je nevyhnutné vyvinúť úsilie nielen v rámci jednotlivých krajín, ale zároveň aj v rámci medzinárodného spoločenstva ako takého formou bilaterálnej právnej úpravy v podobe medzinárodných zmlúv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies