VIDEO Čo sa deje pri "pukaní" prstov?

NETKY.SK • 24 Máj 2015, 15:17 • 2 min
VIDEO Čo sa deje pri "pukaní" prstov?

BRATISLAVA - Nešťastný zlozvyk niektorých ľudí, teda pukanie a praskanie kĺbov na rukách, vedie veľa rokov k špekuláciám, či si môžete týmto zlozvykom nejako ublížiť.

slovakia

left justify in out

Môže nepríjemný zvuk, ktorý u mnohých vyvoláva husiu kožu, naozaj škodiť vášmu zdraviu? Podľa odborníkov chvalabohu nemôže. Aj keď nás týmito poverami rodičia často strašili a dúfali, že nás tak od pukania prstov odradia, pravda je taká, že nám žiadne tragické následky v skutočnosti nehrozia. 

 

Portál Vox sa preto rozhodol, že pukanie prstov konečne uvedie na správnu mieru a natočil o ňom viac ako minútové video, ktoré nielenže vysvetľuje, čo sa vo vnútri ruky deje, ale zobrazuje moment puknutia aj pod röntgenovým žiarením. 

 

Zjednodušene povedané, charakteristický zvuk puknutia zapríčiňuje synoviálna tekutina spoločne s oxidom uhličitým a kyslíkom, ktoré počas toho, ako rozťahujeme kĺb vytvárajú podklad, vďaka čomu vytvárajú bubliny, aby ich človek následne puknutím prstov praskol a vytvoril tak (ne)príjemný zvuk. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies