BRATISLAVA - Odborníci na výživu v posledných rokoch skôr zatracujú konzumáciu vnútorností, v ktorých sa hromadia škodlivé látky. Pečienka je však výnimkou.
Obsahuje veľa železa, kyseliny listovej a zinku, takže je vhodná najmä pre ľudí, ktorí jedia málo mäsa. Tieto živiny totiž pomáhajú pri tvorbe červených krviniek. Preto je pečienka dobrou prevenciou proti anémii a prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu organizmu pri strate krvi po úraze alebo chirurgickom zákroku.
Zinok je zase podstatný pre dobrú obranyschopnosť, takže by sa túto pochúťku mali naučiť jesť najmä starší a chorí ľudia, prípadne tí, ktorým nechutí jesť alebo v snahe schudnúť znížili denné dávky potravy.
Aby sme sa vyhli problému chudokrvnosti, stačí si pečienku pripraviť raz týždenne. Nie je však vhodná pre pacientov s vysokým cholesterolom a tehotné ženy, u ktorých nadmerné množstvo vitamínu A môže zapríčiniť abnormálny vývoj plodu.
Je vhodná na prípravu paštét alebo halušiek do vývaru, no rovnako z nej môžeme pripravovať chutné minútky.
Jemná konzistencia s nízkym obsahom tukov umožňuje rýchlu prípravu, najlepšie na kvalitných panviciach alebo vo woku s použitím minimálneho množstva oleja, aby sme dodržali zásady racionálnej výživy. Chuťovo sa výborne snúbi s ryžou alebo zapečená s lístkovým cestom.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies