Žilinka: Chcem byť dobrým, nezávislým a nestranným predsedom NKÚ

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 19:02 • 2 min
Žilinka: Chcem byť dobrým, nezávislým a nestranným predsedom NKÚ

BRATISLAVA - Nesmierna úcta k právu a spravodlivosti – aj to považuje za jednu zo svojich predností kandidát na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Maroš Žilinka. Dnes sa spolu s ďalšími dvomi kandidátmi predstavil poslancom finančného výboru. Tí ho vypočuli a podrobili otázkam.

slovakia

left justify in out

 "Je mojou ambíciou ozaj byť dobrým, nezávislým a nestranným predsedom NKÚ. Na to dávam svoje slovo," zdôraznil Žilinka. V prípade, že ho nedodrží, dajú sa z toho podľa neho vyvodiť konzekvencie. Žilinku podporuje ako kandidáta na šéfa NKÚ takmer celá opozícia. Traja opoziční poslanci majú vlastných kandidátov.
     

V prípade, že by bol zvolený, chce popracovať na viacerých oblastiach úradu, kde vidí rezervy. V prvom rade je to plánovanie kontrolnej činnosti z hľadiska významu subjektov a objemov financií, ktoré by mali byť kontrolované. Je za strategické, väčšie a celoplošné úlohy.
     

Ďalšie zefektívnenie by rád dosiahol v kontrole samosprávy a vyšších územných celkov. Zároveň by sa chcel zamerať aj na kontrolu prostriedkov z fondov európskych spoločenstiev. "To sa zvýrazňuje aj tým, že sme na prahu nového programovacieho obdobia," opísal Žilinka.
     

Venovať sa chce tiež aj komunikačnej sfére. Chcel by komunikovať tak, aby boli závery NKÚ jasné, zrozumiteľné a transparentné. Aby ich teda pochopila nielen odborná, ale aj laická verejnosť. "Treba zlepšiť uvádzanie prínosu NKÚ z hľadiska jeho činnosti na nakladanie s verejnými financiami," priblížil. To znamená, poukazovať na to, aké nedostatky sa zistili, prípadne, aké zlepšenia sa dosiahli a aké prostriedky sa tým ušetrili.
     

Na Žilinkovo vystúpenie reagoval poslanec Smeru-SD Ladislav Kamenický. Pripomenul mu, že v rokoch 2010 až 2012 bol štátnym tajomníkom ministerstva vnútra a bol aj na kandidačnej listine KDH. "Ako môžete tvrdiť, že ste apolitický?" položil Žilinkovi otázku Kamenický.
     

Podľa Žilinku ale v prípade jeho pôsobenia na ministerstve vnútra išlo o odbornú nomináciu, čomu zodpovedal aj obsah jeho práce. O to isté mu išlo podľa jeho slov aj na kandidačnej listine KDH, nikdy do strany nevstúpil a kandidoval ako odborník. "Ani samotné členstvo v politickej strane nie je prekážkou kandidovať na funkciu predsedu NKÚ," zdôraznil Žilinka.
     

Predsedu NKÚ budú poslanci Národnej rady (NR) SR voliť v utorok 19. mája. Úrad vedie naďalej Ján Jasovský, ktorý presluhuje od februára 2012. Do funkcie ho nominovala už neexistujúca ĽS-HZDS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies