Húsíjskí povstalci prijali návrh na päťdňové humanitárne prímerie

NETKY.SK • 10 Máj 2015, 15:35 • 2 min
Húsíjskí povstalci prijali návrh na päťdňové humanitárne prímerie

KÁHIRA - Húsíjskí bojovníci v Jemene dnes súhlasili s päťdňovým humanitárnym prímerím, ktoré navrhla Saudská Arábia, ale varovali, že budú reagovať na akékoľvek porušenie podmienok. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Saudská Arábia v piatok navrhla prímerie, ktoré by sa začalo 12. mája, ak by šiitskí povstalci súhlasili s humanitárnou pauzou.

 

Vojenská koalícia arabských krajín vedená Rijádom začala 26. marca letecky útočiť na húsíov a vojenské jednotky verné bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Koalícia chce obnoviť vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

 

Húsíovia tvrdia, že cieľom ich vojenskej kampane je boj s korupciou a militantmi z teroristickej organizácie al-Káida.

 

"Na akékoľvek vojenské porušenie prímeria zo strany al-Káidy a tých, ktorí stoja pri nej, podporujú ju a financujú, odpovie armáda, bezpečnostné sily a ľudové výbory," povedal plukovník Šaráf Lukmán, hovorca spojeneckej armády húsíov.

 

Vo svojom vyhlásení vydanom v noci na dnes húsíovia uviedli, že sa stavajú pozitívne k akýmkoľvek snahám a zmiernenie utrpenia Jemenčanov. Požiadali tiež o pokračovanie politického dialógu pod záštitou OSN.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies