Vo Washingtone sa konala letecká prehliadka veteránov z 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 9 Máj 2015, 06:58 • 2 min
Vo Washingtone sa konala letecká prehliadka veteránov z 2. svetovej vojny

WASHINGTON - V americkej metropole Washington sa uskutočnila v piatok pri príležitosti 70. výročia víťazstva spojencov nad nacizmom slávnostná letecká prehliadka dobových strojov použitých v Európe i proti cisárskemu Japonsku. Oznámila to agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nad triedou National Mall v centre hlavného mesta preletelo vyše 15 formácií pozostávajúcich z viac než 20 typov vojnových lietadiel vrátane jediného letuschopného bombardéru B-29 Superfortress, aký v roku 1945 zhodil atómové bomby na japonské mestá Hirošima a Nagasaki.

 

Na zemi sledovali leteckú prehliadku tisíce obyvateľov, ako aj priamych účastníkov bojov. Podujatie zároveň vzdalo poctu vyše 400.000 vojakom americkej armády, ktorí v tomto globálnom konflikte položili svoje životy na európskom fronte alebo počas bojov v ázijsko-tichomorskej oblasti.

 

Medzi lietadlami sa predstavili stroje typu P-38 Lightning či TBM Avenger, v ktorom bol nad Pacifikom v roku 1944 zostrelený i vtedy 20-ročný budúci prezident USA George H. W. Bush. Predstavili sa i bombardéry typu B-17 Flying Fortress či bojové stíhačky typu P-51 Mustang.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies