Vo štvrtok čakajú Britov veľmi tesné voľby

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 14:52 • 2 min
Vo štvrtok čakajú Britov veľmi tesné voľby

LONDÝN - Britániu čakajú vo štvrtok voľby, ktoré rozhodnú o jej budúcnosti v Európskej únii, o jej ďalšej ekonomickej politike ako aj o pozícii Škótska v Spojenom kráľovstve.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters pôjde o najtesnejšie voľby v Británii za posledné desaťročia. Konzervatívna strana premiéra Davida Camerona aj Labouristická strana Eda Milibanda si udržujú približne rovnakú podporu vo väčšine prieskumov už od začiatku roka. Konzervatívci v nich dostávali v priemere 32,5 až 35,5 percenta, labouristi 32 až 34,5 percenta, čo je asi 260 až 280 kresiel v 650-člennom parlamente. Znamená to, že ani jedna z týchto hlavných britských strán nezíska väčšinu v Snemovni reprezentantov a nebude schopná vytvoriť jednofarebnú vládu, no bude musieť vstúpiť do koalície s niektorou z menších strán.

 

Doteraz treťou najsilnejšou stranou v britskom parlamente je strana Liberálni demokrati, ktorú vedie Nick Clegg. Strane prieskumy prisudzujú 20 až 30 parlamentných kresiel. Liberálni demokrati sú teraz vo vládnej koalícii s konzervatívcami. Vyše 50 poslancov by mohla získať stredoľavicová separatistická Škótska národná strana, ktorá požaduje odčlenenie Škótska od Veľkej Británie napriek tomu, že túto možnosť Škóti minulý rok v referende odmietli. Do parlamentu sa dostane aj krajne pravicová Strana pre nezávislosť Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorú vedie Nigel Farage. Táto euroskeptická strana požaduje vystúpenie z Európskej únie. Podľa prieskumov získa menej než desať poslancov. 

 

Prehodnotenie vzťahov s EÚ prisľúbil v prípade víťazstva jeho konzervatívcov aj premiér Cameron. S úniou chce vyjednávať o nových podmienkach členstva Británie v bloku, pričom dôraz kladie na oblasť imigrácie. Následne chce Cameron nové podmienky predložiť na zhodnotenie občanom a do konca roka 2017 uskutočniť referendum o pokračovaní členstva alebo vystúpení z EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies