AI: Postup sýrskych vládnych síl v Aleppe hraničí so zločinom proti ľudskosti

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 10:34 • 2 min
AI: Postup sýrskych vládnych síl v Aleppe hraničí so zločinom proti ľudskosti

BEJRÚT - V boji o severosýrske mesto Aleppo sa priestupkov dopúšťajú povstalci i vládne sily, avšak niektoré postupy sýrskej vlády by bolo možné kvalifikovať ako zločiny proti ľudskosti. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dnes zverejnenú správu organizácie Amnesty International (AI).

slovakia

left justify in out

Neľútostné vzdušné útoky, ktoré sýrske letectvo podniká na oblasti Aleppa ovládané povstalcami, si podľa AI doposiaľ vyžiadali veľký počet obetí z radov civilistov. Nevyberaná povaha útokov poukazuje na skutočnosť, že sú systematicky a zámerne vedené proti civilnému obyvateľstvu, čo podľa AI napĺňa skutkovú podstatu zločinu proti ľudskosti.

 

Amnesty International vo svojej správe ďalej uvádza, že priestupkov sa dopúšťajú aj povstalci, a to najmä používaním nepresných zbraní, ako sú mínomety a improvizované raketové systémy, ktorými ostreľujú štvrte ovládané vládnymi silami.

Správa AI poukazuje aj na časté využívanie mučenia, bezdôvodného zadržiavania a únosov, ktorých sa dopúšťajú obe strany konfliktu.

 

Aleppo, niekdajšia obchodná metropola Sýrie, sa v súčasnej občianskej vojne stala dôležitým frontovým bodom, keď tam vzbúrenci v júli 2012 spustili ofenzívu. Mesto je rozdelené na oblasti ovládané povstaleckými a vládnymi jednotkami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies