AUDIO Vypočujte si celú nahrávku v kauze Matovič vs. Procházka

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 11:20 • 2 min
AUDIO Vypočujte si celú nahrávku v kauze Matovič vs. Procházka

BRATISLAVA - Na webe sa objavila celá nahrávka rozhovoru medzi Igorom Matovičom (OĽaNO) a Radoslavom Procházkom (Sieť) z roku 2014, ktorý si Matovič tajne nahral pred prezidentskými voľbami.

slovakia

left justify in out

 

V zostrihanej časti nahrávky spolu s komentármi lídra OĽaNO, ktorú zverejnila neznáma osoba, sú pasáže o možnom obchádzaní platenia dane z pridanej hodnoty a platenia bez dokladu v súvislosti s inzerciou v Matovičových novinách. Z celej nahrávky vyplýva, že debatu o DPH otvoril viackrát práve Matovič. „Tak ty musíš povedať, že koľko, jak to chceš, nám je to jedno,“ hovorí Matovič za firmu Region-Press, hoci v nej už oficiálne nepôsobil. „Jak mi to ty umožníš,“ reaguje Procházka. Nato Matovič povie, že jeho firma to nikdy nerobila.


Matovič sa Procházku rovnako pýta, či nebude po prezidentskej kampani moc dlžný. „Keby som mal byť akože dlžný, sa na to vyseriem, nemá to význam nechať zo seba spraviť niekoho bábku,“ odpovedá Procházka. „Ja som musel v jednej chvíli spraviť vnútorné rozhodnutie, že fakt pôjdem do toho s vlastnými úsporami a mám v tom veľa svojich peňazí a aj sa mi ľudia vyzbierali, inak celkom slušne,“ vysvetľuje Procházka.


Prezidentský kandidát opakovane hovorí o tom, že nemá dostatok peňazí na kampaň, takže je pripravovaná na kolene. Z toho dôvodu žiada Matoviča o „kamarátsku zľavu“ na reklamný priestor. Matovič Procházkovi podrobne vysvetľuje, ako to v jeho bývalej firme funguje so zľavami za inzerciu. „Hrám sa na slepú babu s vlastnými obchodníkmi, že v systéme je nahodené ako 50, ale v skutočnosti to vždy následne vyfakturujeme s 55, čiže vedia o tom iba fakturantky, ale obchodníci nie, lebo vieš, to je také trápne trošku,“ hovorí Matovič Procházkovi s tým, že ponúka iné zľavy za inzerciu, ako stanovil obchodníkom.


Nahrávka má približne sedemdesiat minút. V prvej polovici obaja politici rozoberajú prezidentské voľby i situáciu v pravici. V druhej časti rozoberajú podrobnosti Procházkovej inzercie.


Procházka v marci 2015 vyzval na zverejnenie celej nahrávky s tým, že sa nemá za čo hanbiť a nič ho na nej nediskredituje. Podľa vlastných slov ho však mrzí, že po Matovičových návrhoch rozhovor hneď neukončil. „Za kľúčový odkaz celého rozhovoru považujem správu, že aj s celou novou repre do toho idem slobodný bez záväzkov voči komukoľvek," povedal Procházka agentúre SITA.


Rozhovor zverejnili televízia Markíza a portál aktuality.sk.


Matovič v júni minulého roka, tri mesiace po prezidentských voľbách, informoval verejnosť, že Procházka ako prezidentský kandidát chcel vo februári 2014 umiestniť časť inzercie v jeho novinách bez dokladov. Hoci Matovič najprv tvrdil, že o rozhovore s Procházkom nemá žiaden dôkaz, neskôr priznal, že si celý rozhovor nahral a časť rozhovoru nakoniec unikla do médií. Záznam okrem častí rozhovoru s Procházkom obsahoval aj komentáre Igora Matoviča. Matovič vravel, že video mu ukradli. Prípadom sa zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní.

 

Nezostrihaná nahrávka

 

 

Prepis celého rozhovoru:

 

 

M: Čítal som Smečko.

 

P: Áno, čítal si?

 

M: V pohode. Či ne? Či jak si bol spokojný s tým?

 

P: Prišiel som neskoro, lebo som išiel hodinu ráno v zácpe, takže som bol taký vystresovaný, nebol som dobrý.

 

M: Sú strašné tie zápchy ráno?

 

P: Zvlášť, keď je hmla, idú všetci tridsiatkou, štyridsiatkou, je to zlý smer, musel som ísť skôr. A ty jako? Vidím, že ste predsedu klubu zmenili tak dosť v tichosti, ani ste to neinzerovali

 

M: Viem, že naposledy, keď bolo, kto vtedy kandidoval, Rišo a Jojo, tak vtedy tuším to médiá vedeli a k ničomu to nebolo

 

P: Viem, ale tak ex post. Je to predsa len ďalší média hit, máš nejakú kolonku, že zase si sa niekde objavil, ale to mi len tak napadlo, že som to nikde nevidel, ale viem, že sa to zbehlo… Počúvaj, šak ja ťa nejdem zdržovať, pôvodne som chcel dve veci s tebou riešiť, politickú a obchodnú, tú politickú ti Jojo naznačil a neviem, či to má zmysel riešiť a tú obchodnú, som ťa chcel poprosiť o kamarátsku zľavu na inzerciu u vás.

 

M: Jojo naozaj iba tak naznačil, jak si to myslel?

 

P: On sa ma v pravidelných intervaloch vypytuje na plán B. Ja som mu povedal úplne otvorene, že neviem si predstaviť, že by som sa púšťal do nejakého dobrodružstva, rád by som zostal pri pláne A. Stále si myslím, že je šanca, že to je otvorená hra, že Kiska síce spravil na začiatku veľmi dobré strategické rozhodnutie predplatiť si na rok dopredu Focus.

 

M: Jako čo, že prieskumy?

 

P: No, robí s Focusom, vie prečo a vie ako, aj si v SME na to našli človeka, ktorý sa im tam o to stará, aby to tú verejnú mienku nejakým spôsobom masírovalo a myslím si, že sa mu to vypláca, ale na konci dňa aj tak dôjdu ľudia voliť a podľa mňa je to ešte stále otvorené… Oni ho zrušia (Kisku) za 24 hodín úplne, no nie úžerou…

 

M: Neustojí diskusie?

 

P: Vytiahnu účty, ktoré došli peniaze z Dobrého Anjela, kde si on necha preplatiť nejakú, vieš.

 

M: Myslíš, že takto?

 

P: Mhmm

 

M: Vieš, ja som myslel, že ľudí vytiahnu takýchto, že zobral som niekedy práčku, zobrali mi dom…

 

P: Ty vole, to podľa mňa spravia ešte pred druhým kolom a v druhom kole vytiahnu také, že jááj skladáte sa mu na súkromné lietadlo a… A tak oni sú hovadá, oni pôjdu aj… Najhoršie je, že som sa od človeka, ktorý tam sedí dozvedel, že Hrušovského tím ide robiť zle osobitne mne a trochu aj Kiskovi, ale hlavne mne, že si povedali, že ešte to zvrátime, že pre nich nie je cieľ sa niekam dostať, ale nebyť podo mnou. Dano Lipšic dúfa, že sa nedostanem do druhého kola a títo chlapci, že budem pod Hrušákom… Oni si nič v zákernosti nedarujú s tými smerákmi, akurát nemajú toľko možností…

 

M: A počul si niečo, že Maďari…ponuku kádehákom…takú nejakú…že nech si to dobre rozmyslia, že koho podporia, že potom, potom sa môžu dohodnúť

 

P: Fico bol teraz na diskusii v Žiline a že on tam otvorene hovoril ľuďom, že voľte Hrušovského, keď už teda nie mňa, lebo že on je štandardný, lebo že štandardné a nie blázni… Aj to ti chcem povedať, že, všimni si, čo sa prihodilo pri tých emisiách, oni nespomenuli ani jediný krát meno Brhel, ani jedinýkrát nešli proste naozaj po lopte, a keď došiel Braňo Škripek na osobitný kontrolný výbor na Sisku, že dajte mi do programu, že budeme pýtať tie informácie, že tak všetci kádeháci do jedného boli proti, čiže tam sú dohody pouzatvárené na tých najvyšších poschodiach, nemyslím straníckych, ale sponzorských.

(Ján Figeľ spomenul prepojenie Jozefa Brhela v kauze emisie ešte v máji 2010, poznámka redakcie N)

A oni si normálne myslia, že v 2016 budú… sa nedostanú ani do parlamentu.

 

M: Ja by som si nebol taký istý, že sa nedostanú.

 

P: Pozri, aj keď sa dostanú, tak so šiestimi percentami a s deviatimi poslancami, načo….

 

M:Tak ja si myslím tiež, že to je jediná cesta, že ich zatlačiť tak nízko, že k tým piatim, dostať ich tak nízko k piatim, aby si povedali fúha, tak toto nemožme si dovoliť, toto už… ked’ pojdeme, tak dopadneme ako HZDS… lebo ešte kým budú mať svojich 8-9 Tak si ešte môžu povedať, že zariskujme so šestkou, že do zvazku s Ficom, tak to teda… A Fico pri tom aký je, on voličov. On v pohode tam spraví konzervatívne krídlo a vybavené.

 

P:To spraví v pohode, len, vieš tá ich úvaha, že aby sme nešli do toho, aby sme nepochovali, tak tí ľudia tam oni vedia, že to bude ich posledná šanca ešte niekde… rodinných príslušníkov. Dobre pôjdu, ak ich Smer bude na niečo chcieť, lebo tých deväť poslancov im môže byť úplne na houby. To… radšej s SDKÚ, ked’ budú mať oni 14. Uvidíme, ja si myslím Igor, že sa to celé ešte premotá. A že sa to oné, že to bude vyzerať inak. Ja si neviem predstaviť, že by to takto mohlo íst’ ešte ďalšie dva roky. Hej, šak sa na to pozri, to je katastrofa…

 

M: A ty chceš teda čo spraviť?

 

P: Neviem, ja som sa proste chcel s tebou porozprávať ohľadom toho, či by pre teba bolo atraktívne, že výmenou za nejaký tvoj osobný príhovor, že ty ako občan budeš voliť mňa a ja sa potom postavím vedľa teba na kameru a poviem, že v prípade, ak by som prehral tie voľby a zostal by som poslancom, tak nebudem zakladať žiadnu ďalšiu politickú stranu a že budem sa skôr snažiť zapojiť do nejakého úsilia…spoločný postup a tak. Lebo poviem ti otvorene, že som akože hodne vyčerpaný… a mám akože…nevidím v tom zmysel…Dobre takže nechajme túto ťažkú tému, takže ty o nej porozmýšlaj

 

M

 

P: Kto?

 

M: Radičová

 

P:….

 

M: ..som teraz nejaký článok videl a som sa chcel pozrieť, že koľko ľudí treba, aby to lajklo, alebo diskusia… narýchlo mohli to boli akože nejaké Topky alebo Aktuality, akože dost’ slušný priestor, dobre umiestnený článok a nič. Bolo tam asi desat’ laikov…Bolo to take trápne, presne tento pocit som mal. Tým, že ona sa stránila, stránila, stránila, tak zrazu až príliš zovšednela a tým pádom (nezrozumitel’né – pravde podobne niečo v zmysle už teraz tých ľudí nezaujíma)

 

P:… ona prehrala voľby a potom ich ako keby vyhrala, ale neustála. Čiže ona nemá nejakú aureolu niekoho, že kto dokáže s tým Smerom zatočit’. Nemá.

 

M: Jediná výhoda by bola, že ona by podľa mňa jediná dokázala postavit’ do pozoru Figela a Bugára. Tak idete s Ficom, nejdete s Ficom -jak to urobila. Vieš ona to urobila v roku 2010 alebo kedy. A vtedy Figel kapituloval hned’ na druhý deň, vieš…

 

P: Tak to ich podľa mňa postavili do pozoru ľudia… uvidíš… tie parlamentné, europarlamentné voľby. To bude ináč dobrý lakmusový papierik. Ty si na koľko mandátov akože pripravený?

 

M: Ja počítam s tromi. Ináč, ked’ obhájime výsledok z parlamentných volieb, tak myslím, že by sme boli velice úspešní. Tak to aspoň cítim, lebo my sme vypnutí mediálne.

 

P: A citiš tam nejaký??? Akože zhora niekde…

 

M: Akože ideme dat’ tlačovky – o desiatej kádeháci, akože priority na najbližšiu schôdzu KDH bez novinárov, či bez kamier 15 minút… O pol jedenástej my na tom istom mieste máme, dobrá téma, všetky strany zostanú, kamera sa presunie k tým gaučíkom, zostane tam zo Sity a Tasr redaktor…. Bugár a zrazu všetci spátky, oni tam vzadu sedia, vieš, takže to je, ale zas na druhej strane to pri tomto prúsere, aký je, vlastne, že sme mediálne vypnutí, že si držíme plus mínus stále nejakých 8-9 percent v prieskumoch, sa čudujem. Nechápem prečo, lebo…

 

P: Máš pravdu, teraz ked’nad tým rozmýšľam, tak ja telku moc nepozerám, takže… skoro vôbec nemám na to čas a vždy ma to utrápi, keď vidím jaké správy, ale viem, čo myslíš a s tým sa asi ani nedá moc čo robiť, že?

M: Tak ako Jojo tam išiel bojovat’ neviem, zvolával nejakú tlačovku, že neviem, kto to spravil, že prieskum, že kol’ko jako, kto má, aká politická strana aký priestor. Tuším iba v STV to bolo a v Rozhlase, akože iba vo verejnoprávnych médiách. A tam píšu take niečo, že Fico 59-krát a Frešo tuším bol druhý v poradí 29-krát a my sme mali dvakrát, že som tam bol ja trebárs minuta. Tam je 14,5 krát viacej Frešo, alebo zástupca SDKÚ… nech by od nás bol hocikto iný, tak je to jedno, šak akože si to premixujú, ale 14,5 krát viac, hoci mali o tretinu menší výsledok, tak to je troche už nefér.

 

P: Tak ako vieš, ved’ oni už teraz majú polovičný počet vašich poslancov. Oni majú 7 alebo 8 poslancov. Oni majú presne osem z 11 traja odišli, majú osem poslancov, vy mate dvakrát toľko.

 

M: No nie toľko, ale…

 

P: Koľko mate? 15?

 

M:13 tuším, 16 sme mali a teraz máme …14

 

P: Jáj počkaj, už odišla aj Ritomská, 14

 

M:14… Ideme si preto robiť vlastné noviny od…vlastne po tom prvom kole prezidentských volieb vlastne prvýkrát akože do schránok. Takže chceme sysstematicky… 5 A3 akože celeé Slovensko…musíme niečo robit’ aspoň, no noviny – leták…

 

P: Zdroje na to máte…

 

M: To sme sporili…2 roky sme držgroši, na nič sme neminuli… pome robiť nejaké noviny, letáky, nerobili sme to a teraz nám to zostalo. Šak reálne ja neviem, či sme minuli za tie dva roky 300 tisíc eur, ani to nie podľa mňa akože, možno 200 ale počkaj, kde by sme to minuli, nech 100-tisíc, aj to som prehnal asi, takže… No a čo sme si zaplatili predošlé voľby tak 500, čiže plus sto, možno 650 – 700 sme minuli z 5 miliónov, ktoré teoreticky 4,3 na tie dva roky máme.

 

P: To je dosť cool… Akože to sa dá spraviť vela roboty. Zvlášť ked’vy ste šikovní, lebo vy viete robiť lowcostové veci, to lepšie funguje

 

M: Hento referendum, to bolo akože trošku nešťastné a tam som takisto postrehol, že dali…. Že ideme robiť veľké referendum, ale s tým, že nechceli dat… Som sa dopočul, že Kotleba ide s nejakým referendum, alebo čo by chcel, čo zvažuje, ja neviem… Tak kukáš, že fúha, teraz necháš Kotlebovi, že aby potom tri a pol ročnom vákuu vybehol von s nejakým referendum veľkým, tak ho máme nabetón v parlamente.

 

P: Dneska som videl prieskum nejakej tej onej, NOVA-ckej agentúry Abakis, on tam má 16, ale to že bude v parlamente sa mi zdá čoraz pravdepodobnejšie. Jeho by museli na tej župe chytiť na nejakom ťažkom prúseri a to on si dá pozor.

 

M: No ako z neho by bol… ja si myslím, že by sa dalo na neho vymysleť, len teda, ako vedome sa dohodnúť v tej opozícii, si rozdeliť úlohy, povedať si, že áno, že chceme byť alternatívou dokopy Ficovi – ty si dobrý na to, ty si na to, vy ste na to.

 

P: No to máš už dlhodobo túto myšIienku a zdá sa mi čoraz rozumnejšia a použiteľnejšia, že len jak sa tam s tými starými chlapcami dohodneš? Oni ta podrazia pri prvej príležitosti.

 

M: Ísť na Kotlebu by sa dalo, len akože treba sa dohodnúť, že týchto zobereš a týchto chytíš trošku light. Akože tú tému… A budeš Možno tvrdé síce, tvrdšie vyjadrenia , riešenia zároveň tej problematiky, ale aby ti l’udia videli, že dobre, že hentam máme istotu a v podstate hovorí to, čo Kotleba… dobre nehovorí to úplne tak, ale akože všetko… síce tam niektorí hovoria, že s takýmto niečím ísť, akože demokratická strana by nemala operovať, ale teraz si myslím, že účel svätí prostriedky. Ako ked’ sa ho chceme zbaviť, ten vulgárny nacionalizmus…. Zobrať mu tú rétoriku a jemne akože priblížiť sa k tomu jeho voličovi na chvíľku, ale to akože muselo by byť Všeobecný respect,dohodnúť sa akože OK, ty si chod’ po hento, to je tvoja úloha a my do teba nebudeme útočiť za to. Lebo akože, kedď to niekto spraví a začnú sa doňho všetci opoziční obúvať, že čo robí, tak je prúser. Tak ho zabijú. Ale zas to nemôže robiť napríklad SDKÚ. Takže to môže robiť niečo také obdobné nám, nejaké že, čo má v sebe antisystémový prvok. Ale nie SDKÚ, že do prdele mestskí intelektuáli a zrazu sa postaví niekde do osady a bude tam vyprávať o búraní chatrčí, šak to je strašné. Ináč to sa čudujem, že tá SDKÚ ešte, že akí voliči tam vlastne zostávajú…

 

P: Asi nostalgickí voliči.

 

M: Možno nostalgickí, ale mne to pripadá jak slon v porceláne do prdele, ako niečo, čo malo fakt meno reformnej

strany, ktorá prináša nejaké reformy, akože hýbe Slovenskom dopredu a akože teraz čo tam zostalo? Ved’ aj tá Lucia Žitňanská, to mi pripadá ako keby naozaj taka posledná kvapka…Také stelesnenie SDKÚ… už tam nikto nebol. A teraz čo…A zase sa na druhej strane čudujem, že pritom jak si myslím, že Lipšic maká. Šak on furt vytahuje niečo, furt niečo objaví. A že sa mu to vôbec nevracia na voličoch, a to by som čakal, že SDKÚ odišli voliči, že pojdu tym smerom a nič. Nechápem to, tam by som už čakal, že bude mat’ viacej, ale on je v nejakom kŕči…

 

P: No mne sa zdá, že prosto ľuďom neni sympatický.

 

M: Ale on preferencie osobné má, do riti… ja to nechápem…

 

P: Tam sú iné preferencie, než sympatia, to je to, že koho poznáš, toho povieš. Teda mňa sa to ešte nikdy nepýtali, ale ono je to skôr o poznatel’nosti, ako o nejakej akože veľkej obľube. Ale možnože máš pravdu, lebo aj Smer, Fico mal dosť dlhodobo, roky akože roky dvojnásobne vyššie čísla osobné ako mal Smer. Ked’ si zoberieš tie prvé voľby v 2002, čo kandidovali, oni mali 13% a Fico mal 30%.

 

M: Mal vtedy 30 ty vole fakt, to by ma nikdy nenapadlo.

 

P: A on v čase, keď odchádzal z SDĽ-ky a zakladal Smer, tak v tom čase už bol rok v prieskumoch ako najpopulárnejší politik, takže pred Mečiarom a dlho nevedeli tie čísla premeniť na tie stranícke, no asi tam je nejaká zotrvačnosť, vieš asi tam je nejaký taký zvyk, vieš tuto sa volí nejakých 15 rokov SDKÚ, tak snáď to nejako tí ľudia… Neviem, neviem… Ale je to pre nich moc vieš ešte teraz, keď im zobrali tých oných Saskárov a nič im to nepomohlo. Skôr naopak možno.

 

M:Akože to, či teda to nebolo… si myslím, že on spanikáril, že videl, že idú prezidentské voľby, že čo z prezidentskej strany ty vyrobíš, spravíš mu konkurenciu a že ho zabiješ. …On sa potreboval akýmkoľvek spôsobom dostať rýchlo, rýchlo, rýchlo do nejakého bezpečného pásma, 8-9% …Keď vybehneš, aby si ho zrazil možno o dve tri percentá dole…. Aby bol v bezpečí, tak akože nabehol na hento a ešte aj to môže byť, že akože NOVA, že s tou novou väčšinou, to bolo nešťastne urobené, že si… A zrazu tí ľudia videli, že aha väčšina, posmešky, že väčšina s tromi % Potom povie, že on nebude odkladisko starých politikov, zrazu to postavil iba na nich, akožé tí sú najviditeľnejší, akože môže mať trilion l’udí niekde v teréne, ako jednoducho to sú tí, o ktorých sa hovorí, a to je asi problém, že možno, kebyže to vydržal, kebyže to riskol, tak možno o pol roka by prišli tie roky? A ty tým, že zostaneš sám sebou, že ostaneš systematickým… bojovníkom, že určite by bol teraz lepšie na tom jak s nimi

 

P: Asi hej

 

M: A teraz ich má na krku

 

P: A to je ináč riadna partička

 

M: Tých už teraz tak ľahko sa nezbaví, akože už ich tam má, takže čo s tým?

 

P: Hmmm

 

M: Akože ja osobne by som bol najradšej kebyže sa dajú do kopy Nováci, Saskári, SDKÚ… nech to zlepia akože do jedného, aby sa poprepájalí percentá, lebo takto, ked’ to pôjde, tak to môže byť 0 ústavnej väčšine Ficovej . Lebo ked’ prepadnú tri-štyri strany o 4%

 

P: No a ty máš jakú predstavu, jakú ambíciu, jaký plán?

 

M: Neviem, akože to čo som ti posunul zhora, podľa mňa to potrebuješ, dobre dva roky opozície sú za nami, čiže keď aj voči nám sa pozerali Bugár s Figel’kom a podobne, že rýchlo nejako sublimujeme a oni sa tie % pekne vrátia alebo Frešo? Dúfam že pochopili, že takto nie a že bude na škodu a že my sa teraz už nedáme. Dúfam teda, že tá myšlienka, že nás nejako sa zbavia, že ich opúšťa aleob teda že už asi, už pochopia, že to neni reálne. Ako ja si chcem s nimi sadnúť …, že či chceme potichu alebo to je jedno a že či je alternatíva alebo ked’ nie, tak mi sa zariadime, akože pôjdeme direkt, pôjdeme ku KDH a zase si myslím, že náš Rišo Vašečka a Braňo a títo, my ked’ im dáme priestor, aby viacej vynikli a urobili také silnejšie konzervatívne krídlo, tak budú autentickí, uveritel’ní v pohode, takže aj vy ste boli vlastne v tom KDH takí iní, taka tá omladina aj s Lipšicom. A je mi to ľúto, že ste neni spolu, ale tak to asi ty vieš, už prečo. Tak si myslím, že nikto iný nemá šancu zobrať voličov, ale niečo, čo vlastne, i ked’ to napríklad… inak to KDS čo muselo bojovat’ s tým… akože dám KDS hlas, ale nebudú mať 5%, tak tým pádom mi to prepadne, iná alternatíva, že dáš Vašečkovi hlas alebo Kuffovi, tak vieš, že to neprepadne. Kádehácki voliči… A ked’ jednoducho nie, keď povedia, že s nimi nebude možná alternatíva alebo ak, tak len po voľbách alebo iné rečičky, tak ideme na nich tlačiť akože čo najbližšie k tej 5 alebo k 6, k niečomu takému, aby mohli čo najmenej hrýzt’, aby čo najmenej to pokazili. A to isté s Mad’armi, ja som teda odhodlaný, mne je to akože jedno, ja ked’ budem vidieť, že akože Bugár taký pes? jak je, tak čokoľvek, akúkoľvek pomocnú ruku SMK? skorej je lepšie bavit’ sa s SMK s tým, že nech povedia dopredu, že žiadna autonómia, žiaden Fico, nech to povedia. Len tam sú tiež take osobné animozity medzi nimi, mad’armi, že nie to. ….či sa to zlepí dokopy? Tak to je naprd z tohto pohľadu úplne ….Ale niektoré tie vyjdrenia proti Ficovi alebo proti Smeru vyzerajú byť dosť odhodlané, aj si hovorím sám sebe, že určite pôjdu s Ficom po voľbách, ale na druhej strane tie vyjdrenia sú tvrdé akože niektoré, že smeráci že sú nasraní ako na Figeľa, že čo si to dovoľuje, jak sa to vyjadruje a neviem čo, čiže nemusí to byť úplne až také jednoznačne, že pôjdu.

 

P: Hej, ale šak videl si Igor, že môže sa sa Figeľ vyjadrovať akokoľvek ale v Bystrici a v Nitre išli proste so Smerom do koalície a Figeľ prišiel na regionálne vedenie v Nitre a v Bystrici a orodoval tam a nič, nič si nepresadil, čo to je za vedenie?

 

M: Toto sú… Si myslím, že Figeľ je tam možno ešte jediný rozumný z tohto pohľadu, že ešte on by sa proti tomu postavil, ale tí ostatní

 

P: On je slabý

 

M: Alebo nejaký Abrahám (asi Pavol Abrhan, predseda poslaneckého klubu KDH).

 

P: Abrahám sa na to vyslovene trasie.

 

M: Mne to aj pripadá, že to je aj taký ksicht, ten na to aj vyzerá, akože tá jeho mentalita smerácka, akože jeho posadit’ na druhú stranu tej sály, tak krásne tam splynie medzi nimi.

 

P: Mhm

 

M: Akože arogantný pes.

 

P: Dobre to hovoríš.

 

M: Akože ja ho nepoznám, ako poviem to tak zbavil sa vlastne všetkých ktorí potenciálne mali problém so Smerom. A neviem, či by to akože dokázal on ustáť, či… Postaviť ich pred takú dilemu, že…

 

P: Igor, povedz mi ale že oné, ty si myslíš, že Fico vyhrá tie voľby?

 

M: Ktoré, teraz? Neviem, akože ja čo… Podľa toho, čo sú prieskumy, ale ja by som bol rád, keby prehral do riti, lebo ako takto chvíľu by ešte kopal, ale aj akože to by podľa mňa psychicky neuniesol.

 

P: On by podľa mňa neostal v politike ako premiér.

 

M: Zostal, zostal , také zlo by tu narobil strašné.

P: Tak on má strašne vela zarobené.

Zvoní telefón

P: Jeho to už nebaví, on je akože chorý z toho a je pod strašným tlakom a je akože nešťastný z toho.. a ja som sa bavil s Kalim ešte dávno, pred troma mesiacmi a on mi hovoril, že on sa na to tak strašne upäl, že on si nevie predstaviť, že on by prehral a že by sa tváril, akože dobre, tak som ďalej premiérom. Takže možnože aj on počíta s tým, že bez ohľadu na to, jak dopadnú voľby, tak bude nový premiér.

 

M: Inak to som už aj ja počul, lebo minulú nedeľu bol v rádiu Frontinus. Počul si to, či nie?

 

P: Nepočul.

 

M: Bol neuveriteľne nervózny a že s 12 ľud’mi, že prišiel do diskusie a že 12 ľudí, 12 tabletov, normálne ľudia …chceli od toho redaktora, aby cenzúroval otázky, ktoré áno a ktoré nie lístočky im tam vypisoval Erik Tomáš, že ako ktoré má a ktoré nemá, a že ich úplne odignoroval, že Fico zakaždým ked’ nejakú takú otázku dostal, tak tri štyri vety dal take úvodné rozvláčne 30 sekundové, po 30 sekundách mal napísané v tablete presne, čo má hovoriť, čítal 12 ľudí si predstav, že nabehne s tabletmi…. Každý na niečo bol zameraný. Po tej relácií, že jak sa vypli mikrofóny, že hrešil jak pes… Že technik tam teda bol. Tak potom on to napísal na status, ten moderator, že Erik Tomáš mu potom volal, že nech to okamžite stiahne , že na jeho mieste by to okamžite stiahol. Lebo nevie komu všetkým môže tým ublížiť. Ako to pochopíš ty, než ako výhražku proti rodine, akože úplne nechutné, mi volal ten redaktor, to je akože čo s tým, že či si myslím, že mu môže nejako ublížiť. Ale z toho je podľa mňa aj jedna vec zrejmá, že akože poprvé tá nervozita, po druhé, že 12 ľudí, že do prčíc, tak to až príliš si neverí alebo nechce ani najmenší náznak chyby urobiť. To znamená, že si naozaj veľmi veľmi neveria a ešte aj včera mi niekto, tiež to bolo v tomto duchu, akože si neveria. Že sú fakt nervózni okolo toho štábu, že to naozaj nemusí vôbec vyjsť, tak ako si to oni predstavujú. Takže bodaj by. A ono tie prieskumy, dobre, neviem ako sa im dá veriť, ale asi všetci to riešia, v tom nešália? Šak on ide maximálne 40%, 38-40% a dosť stabilne, to znamená, že on by tých antifico voličov, ktorí budú, si museli povedať, že serem na to, do p… . A prečo a tí, ktorí chcú voliť Fica,tak prečo by ho nešli voliť už v tom prvom kole, akože prečo by ho išli zrazu voliť v druhom, neni dôvod. Čiže on keď ich nenamotivuje v prvom kole, tak potom viac ich ako k tomu nedostane …potom …nevypadne odtiaľ tretina, prečo by vypadla tretina, tam, čo ja viem, možno naša Helenka Mezenská, tá si akože verím tomu, že ona bude schopná povedať, že nech ľudia volia neviem čo a nepovie nič. Ale kto ju zas bude počúvať jej názor, že koho majú voliť, to nevidím, nemyslím si…

 

P: Kádeháci

 

M: Noo, kádeháci, teraz ten Maďarič dal normálne nejakú ponuku, že keď si to správne rozmyslia, tak pustia hlasovanie pri tej ústave, že dajú zelenú kartu… a že vraj to zaznelo aj v médiách normálne verejne ponuka… verejne korupčná ponuka… toto tu akože to neni korupcia? To je ešte politický obchod, ale tá korupcia? Akože dávam nejaké obchody so svedomím tých poslancov, šak akože čo to je? To je strašné, ako že nie že by som nebol rád, aby to prešlo, ale oni sú hajzli schopní spraviť to, že oni to teraz pustia cez prvé čítanie a v druhom to zabijú po prezidentských voľbách. Oni len kúpiť toho voliča. Ale zas kádeháci by na to nemali pristúpiť, nedat’ im tú nahrávku na smeč. Tak ako teraz Martin Fecko dáva nejaký návrh na odškodnenie klientov nebankových subjektov…. 2 roky. A ja hovorím, nerob to teraz, prosím ťa, tým iba nahráš Ficovi. Oni to teraz cez prvé kolo pustia a tých ľudí, ktorých už raz podviedli, podvedú znova, v druhom kole to zabijú, nerob to. Toto iste viem…

 

P: Dobre, vieš mi…. vie mi niekto naceniť tú inzerciu u teba? Tak nejak akože to…

 

M: Čo potrebuješ? Ja som si tuto doniesol k tomu, to sú rozmery, počkaj ja donesiem nejaké pero, ked’ tu je.

 

P: Viem sa dostať aj na zadnú stranu?

 

M: Teoreticky asi áno. Máme tam príplatok 50%, ale oni sa ani tak nepredávajú, takže ako. My sme teraz prvý raz spravili po 15-17 rokoch alebo neviem kol’ko to robíme, že sme urobili to, že prvý jediný rok sme mali pevné ceny, ale tak ceny boli vždycky pevné, ale tak pevné pravidlá, že rozdávania zliav, sme mali ako vtedy máš ja neviem natvrdo, že 2 opakovania, 2% a tak podobne, potom sme to pustili, že vlastne, že 15 rokov to bolo tak, že bol vlastne, boli dané podmienky, ale keď ich obchodníci prekračovali, tak nemali žiaden trest za to, takže oni si z toho urobili trhací calendar, akože to bolo hocijak, že kamaratčáky, že vlastne za euro inzeráty, niekde a potom sme sa to dozvedeli po roku, lebo jednoducho nikto z nás to nesledoval a nesledoval som to preto, že stále som videl, že to rástlo, rástlo, rástlo, tak ma to, netlačilo ma to k bote. No a ja som sa teraz pred rokom… tomu nevenoval, od augusta som sa tomu začal venovať a som pozisťoval také veci, tak sme teraz prvýkrát zamkli, že naozaj všetci klienti majú teraz rovnaké podmienky, ale teraz ja mám zase problem, že so SaSkou som, že akože chceli niečo vácej a dali sme že maximálne pri politickej inzercii 50%. A oni že šak teda dobre, že dajú nejakých 60 tisíc eur, že dajú do konca mája do inzercie, ale že chcú 55%. A znížili sme zároveň cenníky. Teda že keď 55 zodpovedá 64% zl’ave čo mali minulý rok, či 63 neviem jakej, že chcú 55 a že teda bud’ to dám alebo nedám. Tak teraz som, hrám sa na slepú babu s vlastnými obchodníkmi, že v systeme je nahodené ako 50 ale v skutočnosti potom vždycky to následne vyfaktúrujeme s 55, čiže vedia o tom iba fakturantky, ale obchodníci nie, lebo vieš, to je také trápne trošku. Takže to isté, ale zase tam by, tuto by to bol trošku problém, že sa nasrali, že by na tú zadnú stranu by som im to tam musel napísať tak, že ak sa dá, čo ale teda som im zakazoval na začiatku roka….takže by som to musel tak nejako zvláštne napísať, aby to tam bolo, ale nechcel by som to napísať do systému, lebo to by som musel každého 2 firmy obvolať, alebo Pavlínku dohodnúť, že nech im povie, že keď sa dá, tak to tam dajú, len aby to nebolo nikde, aby mi to nevyčítali , že teda nastol’ujem podmienky striktné a že zrazu to je úplne inak. Ale akože nechcem ti to sl’ubiť dopredu, to akože to si chcem tak prejsť s tým konatel’om….

 

P: …do kedy, lebo vy to tam mate nejaké cykly, vieš, že… dokedy

 

M: Týždenníky sú všetko

 

P: Hej , to sú týždenníky a že…

 

M: 39 týždenníkov a dneska je čo?

 

P: 18

 

M: Takže dneska je 18 a hento je 21, ja k tomu dám piatkové dátumy, takže vlastne čo vychádza. Tento víkend to je 21. 2. Potom vychádza víkend…

 

P: 28 . 2

 

M: 28. 2. A potom je čo?

 

P: 7: marca.

 

M: 7. 3., to je de facto, to sú do prvého kola jediné tri termíny, ktoré vychádzajú. Raz, dva, tri, to je 14 a potom vlastne môže byť v druhom kole…

 

P: 2 1

 

M: Mhm. Čiže toto prichádza do úvahy, vždycky máme uzávierky v stredu, štvrtok. Čiže teoreticky, kebyže ty chceš íst’ do prvého vydania, tak by si musel dat’ ja neviem do zajtrajška do večera.

 

P: Ne ne, chcem ísť sem.

 

M: Ak chceš íst’ iba do posledného

 

P: Noo, lebo nemám toľko peňazí, vieš… Čiže tu je uzávierka asi 4-5 marca, že?

 

M: No, v stredu večer stačí všetko. Takže

 

P: 5. Marca, 5. Marca je uzávierka a Igor, prosím ťa, všade tam, kde sa dá, sa mi na to spýtaj, že pol strana vzadu. Čo stojí všetkých 39 plôch vzadu?

 

M: Takto no maximálna zľava je pre politiku tým, že máme tam vlastne rozličné spôsoby, bud’ ideš v titule, máš za opakovanie zľavu alebo ty týmto že ideš do všetkých vydaní, asi chceš ísť do všetkých vydaní, do všetkých tých titulov, ktoré vlastne si narátajú ako keby máš opakovania v jednom titule, takže ono vlastne takisto, ked’ v jednom týždni zoberieš všetky tituly, tak dosiahneš tú najvyššiu zľavu, že máš tam vlastne 50. 50 zľavu máš a vlastne na tej zadnej strane by mala byť pol stránka, čiže poviem ti podľa tohto. Tu je vlastne cena za polstránku na jedenkrát. Vo vnútri je 9570 hrubá cena a z toho polovička. Čiže 9570 mínus 50% , čiže nejakých ja neviem to je 4800.

 

P: To čo je?

 

M: No a plus dphčka ešte potom. Tá mi koľko vychádza z toho, 20% navyše okolo tisícky. Tak záleží od toho, že jak by si to chcel platiť, lebo šak vtedy mi Rado konateľ hovoril, že tá baba, čo bola od teba, že hovorila, že budete to platiť tak, že akože časť oficiálne, časť neoficiálne. Tak ty musíš povedať, že koľko, jak to chceš, nám to je jedno.

 

P: Jak mi ty to umožníš.

 

M: Jak ty chceš, ty povedz.

 

P: Pol na pol.

 

M: Čiže čo, z tých 4800, 2400, bez dphčky 2400 a 2400 s dphckou. Takto, nikdy sme to nerobili, ako mi vtedy hovoril, že či takéto niečo vieme spraviť. Ako ja som mu povedal, že za 15-17 rokov sme to nikdy takto nedali nič bez dokladu, no ale…

 

P: Ked ne Igor, počúvaj, ked’ ne, to je poslendá vec, ktorú by som bol chcel, že vieš, mi ako…

 

M: A ty máš ako teraz na tom transparentnom účte jaké výdavky všetky, aj toto napríklad by tam išlo? Či tam by bolo vidieť, že teda za jakú zľavu sme to predali, či…“

 

P: Nie nebolo. Tam sú neni oné, účely, tam je len, že koľko odišlo.

 

M: A ty tam robíš, nejakú tam záverečnú správu musíš urobiť? Čo musíš predkaldať ako ministerstvu financií

 

P: No musíš, ale v inzertnom, ty máš ako inzertný časopis, takže v inzertnom, že to majú len veľké, dokonca už ani printy to nemajú, len telky to majú. Telky majú povinnosť robiť nahlášky, že koľko toho odvisielali. Printy to nemajú robiť, viem, že Ringier to nebude robiť Vôbec. A inzertné časopisy už vonkoncom nie.

 

M: Dobre ja len, že či sa trebárs v nejakej záverečnej správe potom by objavilo, že sme dali Procházkoví, alebo ty by si dal na ministerstvo financií správu a tam by bolo napísané, že mal si inzerciu v Regionpresse so 75% zľavou a nie s 50 iba, alebo čo… To takto asi nebude tam asi napísané, či?

 

P: Jedine ty tam dávaš len výdavky, ktoré si urobil za posledné dva týždne, čiže to ja neviem, že či sa do toho počíta, ked’ ja to zaplatím predtým, ale povedzme, že hej a ty tam vlastne napíšeš len, čo si komu zaplatil, nie že na čo to bolo, len, že som tu mal takýto výdavok. Ale počúvaj, ked’ to má byť akékoľvek nepohodlie, tak srať na to, to je akože

 

M: Lebo ja som to vtedy tak pochopil, že vlastne akože aj v tom septembri, ked’ si chcel nejakú inzerciu, že kvôli tomuto ste to nakoniec potom nedali, že sme vám to nevedeli dat’ nejako bez dokladu alebo čo

 

P: Mmm (nie), ne kvôli tomu, nemal som peniaze. Vtedy to bolo akože vtedy to bolo akože osem a pol a ja som ich proste nemal. Takže som si to nemohol kúpiť a bol som z toho dosť sklamaný.

 

M: A ona vtedy tiež hovorila, že takto by to chcela, že pol na pol. Nevieš?

 

P: Neviem, odo mňa nemala žiadny pokyn dohadovať, to vôbec žiadny, ja som práveže si myslel, že tým, že je to agentúra, takže to bude všetko, tak jak to…

 

M: Lebo ona vtedy vybehla na Rada, akože na toho konateľa s tým, že najprv sa dohodneme na cene a potom teda, že pán Procházka by to chcel, že časť bez dokladu a časť s dokladom.

 

P: Ty kokos…

 

M: A akože vtedy Rado sa ma pýta, že či take niečo robíme a hovorím, že teda ja som také niečo ešte neurobil nikdy, takže teraz…

 

P: Ty vole, počúvaj

 

M: Potom akože chcel som sa s tebou na tú tému stretnúť , aby teda si povedal niečo, že čo jako

 

P: Akože toto, mne by to pomohlo, ale toto pravdupovediac nie je pre mňa tak dôležité ako nebyť schovaný vnútri a dostať sa na tú zadnú stranu. To je proste, to by som si strašne prial, to by si mi veľmi pomohol, keby si mi vedel toto zariadiť… Ako keby si mal mať oštaru nejakú strašne veľkú kvôli tej prirážke, tak ser na to, len ma tam dostaň. Lebo ked’ je toto akože cena tak potom ja prirážku na zadnú stranu mám 50% z tohto.

 

M: Mhmm.

 

P: No a 50% z tohto je

 

M: 2400

 

P: 2400m čiže som na 7200 a ty mi to proste nejako, vieš, že bol by som radšej, keby som to nemusel platiť, to je jasné, ale zase chápem, že teraz, ked’ máš niekde vyvolávať a tak, takže to nemusí byt’ jednoduché, nemáš na to ani čas a tak, že ja proste v tvojich novinách chcem mať tú zadnú stranu. Takto ako, ja neviem obchodovať, vieš, že ja som, to si si asi aj všimol, že ja niesom moc dobrý ten obchodník, že vyjednávač a tak, že ja ti dopredu hovorím, že vo finale, aké podmienky mi dáš, tak také ja budem mať.

 

M: Lebo chceš pol stránku zadnú.

 

P: Chceme zadnú pol stránku. Zároveň ťa prosím, že vyjdi mi v ústrety v rozsahu, v akom môžeš, ale ked’ nemôžeš alebo nechceš tak vies, čo spravíme, ako .Vieš dobre že

 

M: Možno aj dá, ako ja by som možno šiel teda systémom takým, že ked’ teda, že trebárs možno zadnú pol stránku, tak okej, možno aj s príplatkom, aj so všetkým a dať ti niečo navyše, pokúsiť sa, neviem do budúceho týždňa, že by si mal, to je čo? To je tento týždeň, to je ten 28, že možno tam dať niečo, alebo máš niečo nachystané teraz už vizuály? Hotové sú už, tak? A máš ich skôr reklamné alebo rozhovorové, textové?

 

P: Nemám ich redakčné, mám ich akože reklamné, obrázkové, jak som mal teraz v novom Týždni, neviem, či to tam aj nemám, tak tam mám taký inzerát. Ten redakčný by sa uplatnil jednoduchšie, hej? Akože teda textový podľa teba? Že by to menej svietilo?

 

M: Možno skorej by som to tam dokázal dostať tak, že aby som niekomu nemusel nejako zásadne o tom hovoriť, kvázi nejaký rozhovor. A že by, lebo mali sme po tie minulé roky taký trošku že úzus, že sme brali, že PR články, to bolo také ako keby nič, bezcenné. Až od tohto roku sme nabehli, že PR článok je účtovaný normálne ako inzercia. Ale stále by som to tam v takom nejakom duchu, vieš a možno nejako dotlačiť, že to tam, by to tam bolo a nikto by nejako zásadne nekričal.

 

P: Dobre

 

M: Akože nie do všetkých, ale zase tam ti priznám farbu, ja zase nemám dôvod hrať, alebo teda niečo zatajovať. My v tých novinách máme zatial’ voľný priestor nejaký, ako ja som bol zhrozený minulý týždeň, ked’ som si pozeral, že vlastne v priemere máme v novinách, z 11 strán, čo vlastne minulý týždeň vyšlo, bolo vlastne 35% voľných, čiže vlastne 4 strany v priemere v tých novinách sú voľné. A štyri strany a to je, to neni o tom, že tento týždeň, do prdele, to je jako v tom, že dobre, teraz je január, február, to je také medziobdobie, ale to je dlhé roky takto, ja som aj včera preto s tou Marcelou….

 

P: A čo tam je? Tam neni nič?

 

M: Oni tam dajú hocijakú voľnú tvorbu, prkotinu. Ja som včera bol s tou Marcelou Dobišovou z Fóra života, lebo som ju stretol minulý týždeň jak bol národný týždeň manželstva a hovorím jej, že a ona odo mňa, že či by sme jej vedeli niečo takéto dať, lebo že Lumen, Lux, Katolícke noviny, všetci chcú zaplatiť za reklamu od nich, že môžu jedine bartrovať, kebyže ona im poskytne druhú reklamnú plochu. Tak som vlastne včera sa išiel s ňou o tom dohodnúť, že do prdele, tak nech nachystajú format, že hocijaké, čo najviac formátov nech nám dajú a my im to jednoducho, ja im to dám. Aj akurát ked’ som odchádzal teraz z domu, tak Pavlínka si tak zobrala trošku na starosti ten obsah, ona to tak češe, že aby to malo niečo, nejakú formu a hovorím jej, že zavedieme vlastne taký jak kebyže status prioritných výplní. A vlastne urobíme prioritné výplne pre Fórum života a Áno pre život a neviem čo a už to tam pôjde a ked’ tieto používa a majú stale voľné miesto, tak možu dať ešte aj niečo iné, ale akože je hriech to…, akože 15-17 rokov to tam akože ládovali čisté strany a na nič zmysluplné sme to nevyužili

 

P: Igor, musím sa ísť vycikať, prepáč…

 

P: Ja by som tam niečo úplne nenápadné spravil na toho 28, že nejaký rozhovorček s mojou ženou, alebo to čo teraz vlastne oni robia, rozbiehajú taký projekt pomoci ľuďom, matkám, čo sú v núdzi. To je také akože podľa mňa v pohode akože to neni žiadny nič, vieš také ako nasilu.

 

M: Koľko máš celkový rozpočet, kol’ko asi do toho dáš? Dokopy, ked’ to zrátaš.

 

P: Teraz, všetko?

 

M: Dokopy, dokopy, do prvého kola, nehovorím o druhom kole, tam už…

 

P: Koľko vyzbieram. Akože normálne teraz podpisujem veci, ktoré by som chcel, od regionálnej televízie som dostal ponuku – pár minutové profily, nemám na to prachy , musím to odpísať

 

M: A akú to má sledovanosť tá telka

 

P: Neviem. Teraz akože sú napríklad, že spoty v televízii. A ja akože neviem, že koľko si ich budem môcť kúpiť. Jojka má vysoké ceny.

 

M: Ja som pozeral, že v Markíze či čo to, niečo som, dneska som tuším že čítal na Smečku, že iba ty si zatial’ priznal, že to využiješ a že 2000 eur tuším na Markíze, či jak to stojí? Jaký to má čas vysielací?

 

P:Rôzne sú tie vysielacie časy.

 

M: Ale šak rovnaká cena asi nie?

 

P: V Markíze hej, v Jojke nie.

 

M: Ale tak to potom jaké, né že niekedy poobede. Tam je nejaký primetime

 

P: Ale oni to majú v nejakých blokoch a v tom vyslovenom primetime to nemajú, ale majú to tak, že o piatej o šiestej, ked’ to pozerajú ľudia tie seriály.

 

M: Ked’ chce niekto kúpiť akože pred začiatkom televíznych správ, tak si to tam…

 

P: Pustia to tam, oni to tam majú podľa toho, že koľko spotov si kúpiš, tak ťa nasadzujú nejako, ale majú jednotnú cenu za všetky časy a neviem, či to môžeš priamo ovplyvniť, neviem jak to tam je. Ja som to nepochopil ten ich system.

 

M: Lebo viem, že pred parlamentnými voľbami niečo tam Fico tam treskol, že to bolo na Markíze pred správami posledný spot alebo čo a to bola šupa. A to asi aj stálo, to asi nebolo za 2000 Euro. Lebo to možno, to je asi dodatočné, že čo dajú za komerčnú cenu, že hento je za tú nejakú zvýhodnenú rovnostársku cenu

 

M: Koľko (asi minieš) do konca prvého kola?

 

P: Od teraz?

 

M: Nie od začiatku – úplne, úplne, úplne, úplne

 

P: To je asi 6 kíl

 

M: Tak? Ty vole, to je teda dosť.

 

P: Mhm

 

M: Doteraz koľko si minul?

 

P: Asi polku. Tak počkaj, tak potom neee, tri kilá už nenazbieram. To, to už nedám, tak 5. Pol, pol mega. Kiska v tom má už podľa mňa jeden a pol mega.

 

M: Myslíš?

 

P: Mhmm.

 

M: A v čom asi by to bolo?

 

P: V PR. PR je strašne drahé. Ja nemám PR, lebo na to nemám peniaze.

 

M: A to sú čo akože? Že zaplatíš niekde novinára a nikto to nepreveruje?

 

P: Nie, agentúra to rieši.

 

M: Akože dojdeš do agentúry a ona to musí dostat’ nejakým spôsobom niekam tam.

 

P: A vlastne ked’ si zobereš, tak za ten čas, Focus za pol roka vydal asi 12 prieskumov. A ty vies, koľko stoja prieskumy…

 

M: Neviem. My sme si nikdy nerobili prieskumy, ako robili sme jeden shit, ale to ma napadlo…

 

P: Jeden prieskum u takej veľkej agentúry, bez výsledkov, že si nekupuješ výsledky. Ja to neviem, teda, že by sa dal kúpiť výsledok, ale všetci mi hovoria, teraz mi napríklad hovorili, že ten predposledný ako ľudia, ktorí sú proste pri zdroji, že ten Focus prvý, čo som mal 7,7, tak tam normálne, že mne zobrali 3% a pricapili ich Kňažkovi za 15 litrov. No a či to je pravda? No ale povedali mi to ľudia, ktorí akože sú neni akože moji ľudia. No a ten Focus, proste akože to zaplatit’ na rok, to je no a tých bilboardov má teraz toľko čo Fico a bigboardy sú drahé jak prasa.

 

M: Ty máš nejaké tie, to mi hovoril niekto, že bigboardy či megaboardy máš niekde po Slovensku ich máš toho dosť či mal si…

 

P: Nemám práveže ja som úplne poddimenzovaný v tom outdoore, lebo proste ja nemám takú palebnú silu jak dojde, že Fico došiel minule a dal im na stôl na outdoor 7 kíl. Došli do Ringieru, printová inzercia 100 tisíc…

 

M: Ty vole

 

P: Ja mám printovú inzerciu v Ringieri 15. 5% z tohoto

 

M: A koľko z toho si vybehal?

 

P: Nič

 

M: Či to teraz pôjde ako masovka?

 

P: Teraz to pôjde, tam bude posledné dva týždne, v každom čísle vo všetkých tituloch. Všade.

 

M: Ja čo chcem ist’ akože na neho, tak to chcem akože využiť teda naše noviny, že prečo nevolíme, to chcem dať akože spoločné posolstvo za klub, lebo v tomto sme my jednotní, že do kelu voliť treba. Ale aj ked’ niečo robíme, tak to teda viem pracovne, že ako všetci by niekoho iného, ale určite chcem ísť s tým, že jednoducho prečo nie Fica, toto tam chcem dosť prikúriť akože s tým, lebo čo to tam, akože bulvár to potom, ked’ hentaké šajby do toho dá, jak hovoríš.

 

P: To neni bulvár. …Lebo tvoje tieto majú taký ten punc autenticity. To je to podľa mňa má istú dôveryhodnosť. Pre ľudí určite.

 

M: lnač počkaj, teraz rozmýšľam jednu vec. Trochu nevýhoda hentoho vydania je, toho siedmeho, 20 či jak to bolo, že my máme take, že, počkaj na tabuľu ti to dám, že Slovensko nejak a my pokryjeme vlastne prvý týždeň ide million 350, druhý týždeň to som vlastne teraz nakreslil, dám to takto, že neni to Slovensko. Každý týždeň ide 1350000, ale prekrýva sa nám z toho million dvesto a 150000 je tam vlastne unikátnych domácností druhýkrát. Že možno lepšie by bolo, keby ty to rozdelíš na dve menšie inzercie a ísť radšej ten týždeň naozaj predtým už nejako v jednom vydaní iba s tou väčšou, lebo to sú vlastne také malé dediny, ale robíme tak, že čím chudobnejší región, tak tým viacej spojených okresov dokopy a robíme tak, že jedna časť je jeden týždeň a druhá časť je niekde druhý týždeň. A tá druhá časť dedín, to je tá, tých unikátnych 150000 domácností. Čiže ak ty to postavíš iba v tom jednom týždni, tak dostane sa to iba k milión tristopäťdesiatym domácnostiam, ale radšej ísť možno štvrťstránkou dvakrát a vtedy vieme, že vlastne to chytí million 350, ten druhý týždeň tých unikátnych 150 a zároveň samozrejme tých milión 200 znova opakujúcich sa, ktorí idú každý týždeň. Čiže viacmenej mestá, menšie mestá tie idú každý týždeň, to je akože tých milión dvesto a teda väčšie dediny, a 150 sa strieda že jeden týždeň jedny a druhý týždeň druhý a dokopy dostať

 

P: Dobre, ale spravme to inak Igor. Spravme to, že aj 28. aj 7. Pôjdem oné tou pol stranou, hej a teraz keď mám tú pol stranu za 4800 necelých plus 50% je 7200, druhýkrát 7200 to je 14000 aj niečo a ked’ mi ty povieš, že to má význam, že to má …, tak to radšej dám tebe ako Sme. Ja som bol na Sme strašne nasraný aj na Pravdu, ja som rozmýšľal, že im nedám vôbec inzercie. Že to radšej dám proste sem.

 

M: Chcel si do Smečka normálneho denníka alebo čo, lebo oni majú akože tituly ešte potom tie Myčká majú tie regionálne, ale zase, tam možno to pokrytie, ten náklad. Takto no zadná strana určite má svoje do seba. Ako prvá je zbytočne drahá, ale druhá vec je, že tú máme tak predanú, že tam by som to určite nevedel, že pol strany. Zadnú stranu neni som si úplne istý, že jak majú rozpredanú, ale myslím si, že v priemere polstránku by sme mali uplácať. Takže to by sa tam malo dostať. Kebyže chceš a myslím si, ako ja osobne, aj teraz, ked’ som písal návrhy pre obchodníkov, že ako predávať inzerciu, ako navrhnúť inzerciu, aby bol klient čo najviac spokojný, tak som im vravel, že keď vám povie, že chce dať nejaký balík do tej inzercie, tak sa snažte, aby to bolo čím častejšie, radšej menšie inzeráty, ale čím častejšie, aby teda, lebo to sú noviny niekedy o tom, že to neni o, by som povedal pri tej produktovej inzercii to neni o tom, že to čítaš každýkrát. Akože siahneš po tom vtedy, ked’ máš už nejakú nákupnú potrebu. Ale tieto príplatkové strany, druhá rada, ktorú som tam dal, bola to, že prestriedajte tomu klientovi inzerciu, že nedávajte ho stale iba dovnútra, dajte ho kedy tedy na prednú, kedy tedy na zadnú z toho istého balíka, ale radšej menší inzerát kedy tedy tam a tam, lebo ked’ vyberá ten človek zo schránky tie noviny, tak on sa práve vtedy rozhoduje, že či to bere alebo nebere, či ho niečo zaujme alebo nezaujme. A v tej schránke strategické, je v podstate jedno, či to je zadná alebo predná, lebo pravdepodobnosť že to hodí tak alebo tak je rovnaká. Čiže on ten človek to vyberie, pozrie si, že či ho niečo zaujme, to nečíta pravidelne a ked’ ho zaujme, tak bere k sebe do domácnosti a ked’ ho nezaujme šmarí to rovno do škatule. Čiže z tohto pohľadu tá zadná strana je dobrá.

 

P: A tí, na tých sa dá spoľahnúť, že to nehodia hned’ do koša.

 

M: My podľa našich vlastných kontrôl sme niekde okolo 90-92%, že to je v schránke. Najväčší problem, je čo viem Blava, ale si myslím, že ty máš najmenší problem v Blave zase, že…

 

P: Ale ked’ teda tú Bratislavu…, ale nebudem to vyhadzovať odtiaľ. Nechám to tam, už to nebudem komplikovať, ale prosím ťa, keby som to teda naozaj objednal v takomto objeme, tak mi to už toho 28., 27. alebo ako uznáš za vhodné, tak mi tam proste v nejakom rozsahu nájdi tú onú takú redakčnú túto…

 

M: V ktorom ale teda potom? Ten budúci týždeň?

 

P: Ako povieš ty, ty si hovoril, že budúci týždeň, že vlastne ako kompenzáciu za to, že mi tam musíš dať tých 50%, aby to bolo jednoduchšie, aby si mi tú pol stranu vzadu našiel.

 

M: Ako viem určite, že ked’ ti tam dám tých 50%, tak oni to jednoducho oni to musia urobiť všetci, nemal by s tým byt’ problem žiadny. Takže ako jednoducho tým. že to pretlačím, jednoducho

 

P: No a hovoril si, že by si mi oné, že by si mi, proste vedel nájsť taký ten malý redakčný priestorček, ktorý bude taký, že oné, nebudem sa tam ani ja pretŕčať. Dobre?

 

M: To by som, to už je ako podľa mňa iba na zváženie, že či áno alebo nie.

 

P: Tvojom?

 

M: Nie na tvojom.

 

P: No ja áno, ja chcem, lebo to si hovoril, že by si mi dal tak.

 

M: Ešte raz, ako na zvážení, že obsahovom.

 

P: Jáj áno, áno.

 

M: To už iba strategicky sa rozhodneš, že či viacej pomôže alebo nepomôže, to máš čas teoreticky , keď by si chcel íst’ tieto posledné dva týždne pred voľbami, tak takto.

 

P: Dobre.

 

M: Rado, akože takto ešte úplne pritiahnuté za vlasy rozhovor s pani Procházkovou v deň konania volieb v novinách o tom, že niečo niekde nejakú vec ide robiť. Ako je to fakt pritiahnuté za vlasy a je to v čase moratória a je to otázka teda či to risknút’ alebo nie. Ako dostalo by sa to asi 30-40% by mohlo byť rozdistribuovaných do soboty do večera, v deň konania volieb. Ale to je také, že možno by ten úžitok z toho bol menší ako prúser, ktorý by t’a čakal, že by ti to niekto vytmavil, že v čase moratória dávaš svoju ženu niekam. My by sme to museli argumentovať, povieš, že normálny rozhovor, prezentujeme l’udia hocijakých, akože, ktokoľvek, čokoľvek robí, tak ako ale bolo by to celkom rafinované.

 

P: Podľa mňa treba ísť na hranu a vies, keby tam nebolo napísané, že je manželka kandidáta, tak je to úplne v pohode, je to ako rozhovor s kýmkol’vek.

 

M: Bolo by to fajn.

 

P: No, spravme to tak.

 

M: Neuzatvárajme to teraz, toto takúto vec si chcem určite prejst’ s konateľom, lebo akože teoreticky on môže mat’ z toho nejaké poťahovačky, ale ako mne sa to ako idea páči, lebo by si mal tým pádom platené to na tri týždne, by sme to zbytočne nesilili v dvoch týždňoch. Hoci ale hovorím teda, že ten poslednýkrát reálne by sa k tomu dostalo do skončenia volieb 30-40% , nie všetci, čiže bolo by to menej možno účinné, ale zas na druhej strane by nikde nebola žiadna politická reklama. Čiže bolo by to, o to viac by to vystúpilo z radu v tých schránkach. A všetko to skončí asi v stredu pred tými voľbami to všetci dostanú do schránky. Som ti ešte nehovoril, že distribučne sme na tom tak, že asi 30-40% sa roznesíe do soboty do večera, 40% zvyšných nedeľa, zbytok v pondelok. Čiže je to asi, neviem, 5-6 dni pred voľbami, štandardne, to posledné číslo ked’ bude.

 

P: To sa mi zdá dobrý nápad Igor. Musím ísť.

 

M: Dobre, s platením jako?

 

P: Jak mi povieš

 

M: Čiže dokopy, ked’ to je 14400.

 

P: Tak ale ono to neni úplne presne 14400.

 

M: Približne, takže to je sedem, či počkaj koľko to je.

 

P: Pozri sa, tu je to 4785

 

M: Zaokrúhli to teraz, to je 4800 plus 2400, to je 7200, tak máš to 14400.

 

P: Áno, ale akože približne reálne to bude aj 4250 podľa mňa.

 

M: Takže 14000…. Jáj áno, máš pravdu. Toto by si chel zaplatit’ pol na pol, tak?

 

P: Jak s tým nemáš ty problém. Lebo pri takom objeme to proste nemá kto ako odkontrolovat’.

 

M: Dépeháčka je tam nejakých 2800 Eur asi 2 tohto. A tebe je jedno,aký pomer by tam potom bol?

 

P: Mne áno.

 

M: Čiže teoreticky aj 90% bez dokladu, 10% na doklad.

 

P: Lebo hovorím ti, my sme to nikdy neurobili a nechcel by som to ani robiť a

 

P: No ja nechcem, aby si ty mal z toho niekedy zlý pocit. Fakt to nestojí za to. Rozmýšľaj ináč nad tou onou, nad tou politickou vecou.

 

M: Čo?

 

P: Vieš, že…

 

M: Jáj, že to prvé, čo si hovoril?

 

P: Proste nad tým len porozmýšl’aj. Akože nemusíme sa k tomu už ani vracať, ale keby si ty v tom našiel pre seba nejakú, niečo, čo sa ti zdá atraktívne, tak mi môžeš kedykoľvek zavolať.

 

M: Nebudeš moc dĺžny po tej kampani?

 

P: Keby som mal byt’ akože dĺžny, sa na to vyseriem, nemá to význam sa nechat’ zo seba spravit’ niekoho bábku.

 

M: Šak ale koľko l’ud’om sú takí, že nemusíš vrátiť z toho pol milióna?

 

P: Vieš čo, ja som oné, v istej chvíli proste musel spraviť take vnútorné rozhodnutie, že fakt pôjdem do toho s vlastnými úsporami a mám v tom proste veľa akože svojich peňazí a aj sa mi vyzbierali ináč celkom slušne.

 

M: Koľko ti dali už?

 

P: Vieš čo, určite cez 50 000 a to bolo na začiatku, že ja som proste si to tak povedal, ale preto tá kampaň aj tak vyzerá, že to je na kolene, lowcostovo.

 

M: Mňa si trošku priznám sa nasral s tým, že si si ťahal Dubéciho Martina.

 

P: Neťahal

 

M: Či teda chalanov bez toho, aby si povedal aspoň, stačilo povedať aspoň, víš čo, potrebujem ich, OK, zober si ich, ale aspoň povedať jedno slovo.

 

P: Čo ti šibe? Igor, ináč toto akože, to hovoríš úplne zle. Za mnou prišiel Martin Dubéci, že by som akože nemal záujem a je že jasné, ale musím akože sa spýtať Eriky. A ja som bol s Erikou.

 

M: Fakt?

 

P: Ja som bol s Erikou predtým, Martin povedal, že to s vami úplne súhlasím, že to bez toho sa ani nedá, že aj ja za ňou musím ísť tiež. A ja som za Erikou bol a ako normálne som jej povedal, že či to je v pohode a ona mi povedala, že fakt, bude mi chýbať a tak, ale, že rozumiem tomu a čiže ja som s Erikou hovoril predtým. A hlavne mne by to ani nenapadlo, ináč ja to neviem, že niekoho ťahať, Martin bol za mnou.

 

M: Dobre akože ja som si myslel, že ani za Erikou si nebol, tak akože ked’ si bol, tak to je úplne iná vec.

 

P: Bol som za Erikou a ten nápad proste bol taký, že som dostal od Martina ponuku, že či by som ho nechcel, tak som povedal, že áno, ale s tou podmienkou, že musí to byť v pohode s Erikou a bol som za ňou.

 

M: Dobre, dobre, to je potom fér. Dobre a vyplatiť to kedy môžeš?

 

P: Keď mi povieš, že sme dohodnutí.

 

M: Dobre. Áaa, čo sa týka toho tretieho týždňa, ja by som navrhoval, kebyže to spravíš radšej hentak, čiže taký ten fórik, ale stojí to na tom konatel’ovi, je to jeho zodpovednosť a kebyže, neviem, jaká tam je zodpovednosť, moratórium.

 

P: Vieš čo, neni tam, tam sú neni nejaké sankcie, tam je sankcia pre kandidáta, ale len v konaní pred ústavným súdom, takže… ja sa na to pozriem Igor.

 

M: Nooo, pozri sa, ja sa akože s ním si to prejdem, myslím, že by to bolo najlepšie riešenie, ale ked’ nie, tak zase nič sa nestane, kebyže to je aj v tom týždni akože pred. Zase bude mat’ väčší zásah, že bude to viacerým ľuďom sa to dostane, takže

 

P: Dobre

 

M: Dobro,

 

P: Diki

 

M: Ok, čau

 

P: Čau

 

M: Čiže dnes je 18 februára, 15 hodín 15 minút…



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies