Le Penová navrhuje vracať imigrantov späť

NETKY.SK • 3 Máj 2015, 15:26 • 2 min
Le Penová navrhuje vracať imigrantov späť

VIEDEŇ/PARÍŽ - Líderka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová dnes vyhlásila, že Francúzsko by malo vracať imigrantov, ktorí sa vydávajú na plavbu cez Stredozemné more, aby ich tak odradilo od riskantnej plavby k brehom Európy.

slovakia

left justify in out

Le Penová dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe-1 kritizovala imigračnú politiku EÚ a vyhlásila, že Francúzsko by malo posielať imigrantov späť do prístavov, odkiaľ vyplávali, takže "prevádzači by vedeli, že na náš breh sa nedostane žiadny imigrant".

 

Agentúra DPA, ktorá o tom informovala, pripomenula, že lode krajín EÚ zachránili od soboty v Stredozemnom mori viac ako 4200 ilegálnych prisťahovalcov z Afriky a Blízkeho východu, ktorí sa snažili dostať do Európy.

Rakúsky kancelár Werner Faymann v tejto súvislosti v rozhovore pre rakúsku tlač uviedol, že Rakúsko chce presadiť, aby každá z členských krajín EÚ mala kvótu na počet utečencov, ktorých by mala prijať. Súčasný systém, keď sa utečenca či imigranta musí ujať krajina, do ktorej prišiel ako prvej, označil Faymann za "totálne absurdný".

 

Upozornil, že krajiny prvého kontaktu - Malta, Taliansko a Grécko - už nie sú schopné postarať sa o všetkých ľudí, ktorí sa do Európy snažia dostať plavbou cez Stredozemné more.

 

Faymann pritom zdôraznil, že jeho návrh o kvótach platí "len pre utečencov unikajúcich pred vojnou či hľadajúcich politický azyl". "Nechceme a nemôžeme prijímať ekonomických utečencov," upozornil.

 

Faymann okrem toho zopakoval výzvy Rakúska, aby v Afrike vznikli pod záštitou OSN prijímacie centrá, ktoré by do členských štátov EÚ prerozdeľovali utečencov. Súčasne priznal, že na strane severoafrických štátov badať len malú ochotu vybudovať tieto centrá na svojom území.

 

Európske štáty čelia v poslednom období čoraz väčšiemu počtu ilegálnych prisťahovalcov. Ich počet kulminuje na jar a v lete, keď prevádzači využívajú výhodu v podobe priaznivého počasia. Mnohé európske štáty váhajú s prispievaním na záchranné operácie v Stredomorí, pretože tvrdia, že tým len povzbudia ďalších imigrantov k riskantnej ceste do Európy. Od začiatku tohto roku už plavbu na prevádzačských lodiach neprežilo 1800 imigrantov.

 

Podľa odhadov OSN sa v roku 2014 na cestu cez Stredozemné more do Talianska vydalo okolo 170.000 ilegálnych imigrantov. Očakáva sa, že tento rok bude ich počet ešte vyšší.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies