Na Golanské výšiny dopadli zblúdené strely zo Sýrie

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 13:56 • 2 min
Na Golanské výšiny dopadli zblúdené strely zo Sýrie

JERUZALEM - Izraelské vojenské zdroje dnes informovali, že na Izraelom okupovanú časť Golanských výšin dnes dopadli dva projektily, ktoré však nespôsobili žiadne straty ani materiálne škody. Izraelské zdroje ich vyhodnotili ako zblúdené strely zo Sýrie, kde sa už piaty rok odohráva občianska vojna.

slovakia

left justify in out

Mínometné granáty vypálené v bojoch medzi sýrskou vládnou armádou a povstalcami dopadli do tohto sektora Golanských výšin už viackrát. Dnes krátko pred ich dopadom sa na výšinách rozozneli poplašné sirény. Izraelská televízia potom priniesla zábery stĺpu dymu nad poľom, ktoré patrí izraelskému kibucu. Incident sa odohral asi dva kilometre od hraníc so Sýriou. "Bola to pravdepodobne zablúdená strela," uviedol nemenovaný izraelský vojenský zdroj. Iný zdroj to pre agentúru Reuters označil za presahovanie občianskej vojny v Sýrii do susedného štátu.

 

K dnešnému incidentu došlo po tom, ako pri útoku izraelských vzdušných síl v nedeľu zahynuli štyria militanti, ktorí sa na oplotenie neďaleko izraelsko-sýrskych hraníc na Golanských výšinách pokúšali umiestniť trhavinu. Izraelská armáda vo svojom stručnom vyhlásení uviedla, že vzdušné sily zabránili útoku namierenému proti príslušníkom izraelských ozbrojených síl, strážiacich izraelsko-sýrske hranice.

 

Izrael a Sýria sa o Golanské výšiny sporia takmer päť desaťročí. Izrael dobyl väčšinu tohto územia s rozlohou zhruba 1150 kilometrov štvorcových v šesťdňovej vojne v roku 1967 a anektoval ho v roku 1981.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies