Zúfalí Nepálčania utekajú z metropoly Káthmandu, počet obetí stúpol už na 3726

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 06:44 • 2 min
Zúfalí Nepálčania utekajú z metropoly Káthmandu, počet obetí stúpol už na 3726

BHAKTAPUR - Počet obetí sobotňajšieho ničivého zemetrasenie v Nepále stúpol už na 3726. Informoval o tom dnes predstaviteľ ministerstva vnútra. Tento aktuálny počet je teda až o 500 vyšší oproti skoršiemu dnešnému údaju. Niektorí vládni predstavitelia sa obávajú, že najhoršie zemetrasenie v himalájskej krajine za posledných osem desaťročí si môže vyžiadať až 5000 ľudských životov.

slovakia

left justify in out

Tisíce Nepálčanov dnes utekali z hlavného mesta Káthmandu, po dvoch dňoch prežitých v hrôze kvôli ďalším silným zemetraseniam, ktoré nasledovali po sobotňajšej obrovskej prírodnej katastrofe. Obyvateľov ženú preč aj obavy pred nedostatkom potravín a vody.

 

Cesty vedúce von z mesta, ktoré sa nachádza v horskom údolí a žije v ňom milión obyvateľov, boli úplne preplnené ľuďmi, mnohí z nich niesli na rukách bábätká. Snažili sa vyšplhať na autobusy alebo stopnúť si okoloidúce autá či kamióny a dostať sa čo najrýchlejšie preč. Obrovské rady zúfalých ľudí sa vytvárali aj na letisku v metropole Káthmandu.

 

Mnohí tlačovej agentúre Reuters povedali, že od sobotňajšieho obrovského zemetrasenia spali pod holým nebom, lebo ich domovy boli zrovnané so zemou alebo sa jednoducho báli, že pri dotrasoch sa na nich domy zrútia.

"Utekáme odtiaľto," uviedol na cestnej križovatke stojaci Krišna Muktari, ktorý vlastní malý obchod s potravinami v Káthmandu. "Veď tu sa nedá žiť. Mám deti, nemôžu celú noc vybiehať von z domu," dodal.

 

 

Preťažené úrady sa snažia riešiť nedostatok pitnej vody a potravín, ako aj hrozbu chorôb a obnoviť dodávky elektriny. Chorí a ranení ležia na otvorených priestranstvách v Káthmandu, v zničenom meste sa už nedajú nájsť voľné lôžka v nemocniciach. Chirurgovia zriadili operačnú sálu v stane na pozemku mestskej lekárskej fakulty.

"Žiadosti o záchranu a pomoc nás zavaľujú - prichádzajú z celej krajiny," povedal člen nepálskeho krízového štábu Deepak Panda.

 

Vysoko v Himalájach, v základnom tábore na hore Mount Everest, sú ešte uviaznuté stovky horolezcov. Aj tam zemetrasenie zabíjalo, keď strhlo lavínu, ktorá usmrtila 18 ľudí a mnohých zranila. Túto prírodnú katastrofu označujú za najhoršiu, aká kedy postihla najvyššiu horu na svete.

 

Záchranné tímy, ktorým pomáhalo dnes aj jasné počasie, používali vrtuľníky na prevoz množstva ľudí, čo uviazli vo väčších nadmorských výškach - odvážali ich vždy po dvoch. Po celej metropole Káthmandu, ale aj mimo neho ležali vyčerpané rodiny na matracoch rozložených na uliciach a tiež v stanoch, ktoré ich chránili pred dažďom. Obyvatelia stáli v radoch na vodu, ktorú dostávali z pristavených kamiónov. Otvorených je stále aj niekoľko obchodov, ale takmer nič v nich na policiach nie je. Ľudia sa tlačili i v jednej lekárni, kde chceli získať lieky.

 

Detský fond OSN (UNICEF) informoval, že zemetrasenie kruto postihlo v Nepále takmer milión detí, a varoval aj pred chorobami šíriacimi sa vodou a nákazlivými ochoreniami.

 

 

 

 

V chrámovom meste Bhaktapur, východne od Káthmandu, sa zrútili stáročné staré budovy a tie, čo ešte stoja, majú praskliny. Tamojší obyvatelia sa stali bezdomovcami, žijú v stanoch v školskom areáli.

Jedia instantné rezance a ovocie.

 

"Nikto z vlády nám neprišiel ponúknuť ani pohár vody," dodala študentka manažmentu.

Katastrofa len zdôraznila žalostný stav nepálskych zdravotníckych zariadení. Nepál má iba 2,1 lekára a 50 nemocničných lôžok na 10.000 obyvateľov, ako uviedla v správe z roku 2011 Svetová zdravotnícka organizácia  (WHO).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies