Poľský minister zahraničia: Podporíme obranu Ukrajiny, pokiaľ kríza eskaluje

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 13:44 • 2 min
Poľský minister zahraničia: Podporíme obranu Ukrajiny, pokiaľ kríza eskaluje

VARŠAVA - Poľsko by spolu s inými krajinami mohlo podporiť obranné kapacity Ukrajiny, pokiaľ by konflikt na východe eskaloval.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok to povedal poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna. "Nemôžeme vylúčiť, že v prípade novej eskalácie vojenských akcií budeme nútení, spolu s ďalšími krajinami s rovnakým pohľadom na situáciu, prijať rozhodnutie o silnejšej podpore ukrajinského štátu vrátane jeho obranných kapacít," uviedol minister. Dodal tiež, že Poľsko sa uchádza o pozíciu nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN v rokoch 2018 až 2019.

 

Oznámenie je výsledkom rastúceho napätia spôsobeného zasahovaním Moskvy do konfliktu v susednej Ukrajine. Poľsko patrí k najostrejším kritikom ruskej politiky na východe Ukrajiny a spolu so západnými spojencami obviňuje Moskvu z poskytovania pomoci povstalcom, čo Kremeľ popiera. Poľská vláda vníma dianie na Ukrajine aj ako hrozbu pre národnú bezpečnosť. Vyzvala preto občanov na absolvovanie vojenského výcviku a zintenzívňuje snahy o modernizáciu armádnych síl. V lete sa v Poľsku uskutoční veľké cvičenie asi 10 tisícov vojakov NATO vrátane piatich tisícov vojakov novovytvorenej jednotky rýchleho nasadenia nazvanej Spearhead. Varšava už tiež oznámila, že jej armáda vycvičí tento rok 50 ukrajinských vojenských inštruktorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies