Fíni idú k urnám, hlavnou témou volieb je chradnúca ekonomika

NETKY.SK • 19 Apríl 2015, 09:34 • 2 min
Fíni idú k urnám, hlavnou témou volieb je chradnúca ekonomika

HELSINKI - Kým predchádzajúce parlamentné voľby vo Fínsku sa niesli v znamení finančnej záchrany Grécka, hlavnou témou tých dnešných sú ekonomické problémy samotného Fínska, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Fínska ekonomika, ktorá má vo svete povesť jednej z najkonkurencieschopnejších, teraz už tri roky zápasí s recesiou. Predovšetkým desaťpercentná nezamestnanosť, ktorá dosiahla desaťročné maximum, zatlačila úradujúceho premiéra Alexandra Stubba do politickej defenzívy. Aj keď mnohé európske krajiny sú na tom horšie - nezamestnanosť v eurozóne dosahuje 11,3 percenta - podľa analytikov sa bez jasnej reformnej stratégie bude situácia fínskej ekonomiky iba zhoršovať.

 

"Momentálne naozaj nevidíme budúcnosť ružovo," povedal agentúre AP ekonóm Univerzity v Aalte Sixten Korkman.

 

Fínsko silne poznačil úpadok Nokie, niekdajšej svetovej jednotky na trhu s mobilnými telefónmi, ktorú s nástupom éry smartfónov vytlačili Samsung a Apple. Napokon fínska firma predala svoju divíziu mobilných telefónov americkému Microsoftu.

 

Lesníctvo, ktoré je pre ekonomiku krajiny jedným z kľúčových odvetví, čelí problémom s odbytom v papierenskom priemysle súvisiacim s rastúcou digitalizáciou. Sektor start-upov, známy napríklad vďaka videohrám Angry Birds alebo Clash of Clans, síce prosperuje, ale je celkovo príliš slabý, aby ekonomiku vytiahol z marazmu. Tá je okrem toho do veľkej miery závislá od exportu, a tak na ňu doliehajú hospodárske problémy ostatných európskych krajín a taktiež sankcie voči susednému Rusku.

 

Podľa prieskumov by sa mal budúcim premiérom stať Juha Sipila - veľkopodnikateľ, ktorý vstúpil do politiky iba pred štyrmi rokmi. Jeho Strana stredu, ktorá je momentálne v opozícii, tradične zastupuje záujmy vlastníkov pôdy, farmárov a lesných hospodárov. Koaličným partnerom centristov by sa podľa AP mohli stať sociálni demokrati, ktorí momentálne vládnu so Stubbovými konzervatívcami, alebo aj samotní konzervatívci.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies