Novak: Turecký prúd by mohol smerovať cez Srbsko a Maďarsko do Rakúska

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 07:29 • 2 min
Novak: Turecký prúd by mohol smerovať cez Srbsko a Maďarsko do Rakúska

MOSKVA - Projekt nového plynovodu Turecký prúd by sa mohol predĺžiť do Rakúska, pričom jeho trasa by viedla cez Grécko, Macedónsko, Srbsko a Maďarsko. Povedal to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

slovakia

left justify in out

"Viem, že viaceré krajiny majú záujem o tento projekt. Trasa by mohla napríklad viesť cez Grécko, Macedónsko, Srbsko a Maďarsko do rakúskeho Baumgartenu," uviedol Novak. Ako dodal, Moskva intenzívne rokuje s krajinami, cez ktoré by plynovod mohol prechádzať.

 

Minister v pondelok (13.4.) uviedol, že Rusko s vysokou pravdepodobnosťou už nepredĺži kontrakt na dodávky plynu do Európy cez Ukrajinu potom, ako v roku 2019 súčasná dohoda s Kyjevom o tranzite vyprší. Moskva sa v súčasnosti v plnej miere sústredí na výstavbu plynovodu Turecký prúd, dodal v pondelok Novak.

 

Rusko pôvodne plánovalo postaviť plynovod Južný prúd, ktorý mal viesť ruský plyn po dne Čierneho mora a cez Bulharsko ďalej do južnej a strednej Európy. Začiatkom decembra však ruská vláda oznámila, že s projektom končí, pričom ako dôvod uviedla komplikácie zo strany Európskej únie. Následne oznámila výstavbu alternatívneho projektu, ktorým je Turecký prúd. Ten by mal viesť ruský plyn do Turecka a na turecko-grécku hranicu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies