Islamský štát stratil územie v Iraku, ale v Sýrii získal nové

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 08:32 • 2 min
Islamský štát stratil územie v Iraku, ale v Sýrii získal nové

WASHINGTON - Militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) od vlaňajšieho augusta stratili v Iraku kontrolu nad územím s rozlohou 16.800 štvorcových kilometrov, ale v Sýrii naopak získali značne veľké územie. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie Pentagónu.

slovakia

left justify in out

Armádny plukovník a hovorca Pentagónu Steve Warren uviedol, že frontové línie územia ovládaného organizáciou Islamský štát boli v Iraku zatlačené viac na juh a na západ. Militanti však stále ovládajú široké pásmo územia, rozkladajúce sa západne a južne od mesta Sindžár smerom dolu cez mestá Mósul a Bajdží vrátane tamojšej ropnej rafinérie, o ktorú sa stále bojuje.

 

Nová mapa zverejnená Pentagónom, americkým ministerstvom obrany, ukazuje, že americké a koaličné sily znovu dobyli kľúčové teritóriá neďaleko mesta Tikrít, hory Sindžár a Mósulskej priehrady.

Predstavitelia americkej administratívy informovali, že koaličné nálety a pozemná vojenská operácia vedená irackými silami priniesli úspechy a územné zisky, najnovšie obzvlášť v oblastiach okolo Tikrítu. Plukovník Warren však vyhlásil, že je príliš skoro povedať, či to znamená aj zvrat v bojovej situácii.

 

Nálety neprinášajú v Sýrii rovnaký úspech - tam totiž militanti Islamského štátu ovládajú rozsiahlu oblasť naprieč severom a východom. Warren dodal, že hoci militantov Islamského štátu vyhnali z mesta Kobané na severe Sýrie, dokázali si udržať vplyv v krajine a dobyli aj niektoré nové územia okolo miest Homs a Damask.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies