Počet narodených detí v Petržalke stúpa

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 16:58 • 2 min
Počet narodených detí v Petržalke stúpa

BRATISLAVA 13. apríla (SITA) – Počet narodených detí v bratislavskej mestskej časti Petržalka stúpa.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval vedúci Oddelenia komunikácie s verejnosťou Miestneho úradu Bratislava-Petržalka Michal Kaliňák, v roku 2008 evidovala petržalská matrika 2 643 narodení, vlani sa narodilo 3 055 detí. Samospráva preto spracovala newsletter, ktorý rodičom prináša prehľad prvých krokov, ktoré by mali absolvovať po narodení dieťaťa.

 

Ako informuje newsletter, hlásenie o narodení dieťaťa dostane matka v pôrodnici. S ním si na matričnom úrade, pod ktorý patrí pôrodnica, príde vybaviť rodný list dieťaťa. Prepúšťaciu správu dieťaťa treba odniesť vybranému pediatrovi v prvý pracovný deň po prepustení z nemocnice a do 60 dní od narodenia dieťaťa ho prihlásiť do vybranej zdravotnej poisťovne. Samospráva radí, že rodič je povinný na ohlasovni pobytu hlásiť začiatok trvalého pobytu novorodenca do troch pracovných dní od vystavenia rodného listu. Ak dieťa prihlasuje matka na rovnakú adresu trvalého pobytu matky, treba si priniesť rodný list a občiansky preukaz matky, ak dieťa prihlasuje na inú adresu, je nutné predložiť aj list vlastníctva a súhlas všetkých vlastníkov nehnuteľnosti. Informácie v newslettri sa týkajú aj príspevku pri narodení dieťaťa, prídavkov na dieťa, ale aj rodičovského príspevku, príspevku na starostlivosť o dieťa, materského príspevku a tiež daňového bonusu. 

 

Rodičia sa v ňom dozvedia aj to, ako sa pre dieťa vybavuje cestovný pas, ktorý musí mať samostatne každé dieťa, s ktorým rodič cestuje mimo územia Slovenskej republiky. Cestovný pas vydáva Okresné riaditeľstvo Policajného zboru príslušné podľa trvalého alebo prechodného pobytu občana. Pre obyvateľov Petržalky je to pracovisko Bratislava V. na Záporožskej ulici. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies