Vedeli ste, že za Váhostavom je Prvá tunelárska?!

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 10:00 • 2 min
Vedeli ste, že za Váhostavom je Prvá tunelárska?!

BRATISLAVA – Firma Juraja Širokého Váhostav dlhuje svojím veriteľom 136 miliónov eur aj napriek tomu, že od štátu na verejnom obstarávaní získala viac ako miliardu. Transparency international Slovensko zverejnila jeho pochybnú štruktúru a na serióznosti tejto spoločnosti nepridáva ani jej bývalý názov.

slovakia

left justify in out

Podľa oficiálnej stránky Obchodného registra SR orsr.sk, ktorú spravuje ministerstvo spravodlivosti sa od 11.08.1993 do: 26.04.2001 spoločnosť volala Prvá slovenská tunelárska, a.s.

 

img

 

Váhostav od roku 2005 do roku 2014 získal štátne zákazky v celkovej hodnote 1 025 535 713,41 eur. Tieto peniaze pravdepodobne skončili na účtoch v schránkových firmách v daňových rajoch.

 

Vlastníci Váhostavu: Schránky na Cypre a piati Kostaričania

 

img

 

Na úplnom vrchole tejto zložitej štruktúry je akciová spoločnosť Váhostav – SK, pod ňou sú ďalšie verejnosti známe firmy, ktoré sú spájané s Jurajom Širokým - Finasist, Druhá strategická a Prvá strategická.

 

Váhostav má z dlhu voči svojim dodávateľom vo výške 104,68 mil. eur zaplatiť iba 15,7 mil. eur, teda 15 % za päť rokov. Zo záväzkov voči nim si tak odpíše 85 %. Spoločnosť má všetkým veriteľom, vrátane bánk, splatiť spolu takmer 44 mil. eur zo záväzkov 136 mil. eur, teda 32,30 % dlhov, pričom bankám uhradí pohľadávky v plnej výške. S vyplácaním časti záväzkov plánuje začať v budúcom roku.

 

Stavebná spoločnosť Váhostav - SK, a.s. (Váhostav) zriadila webový portál pre veriteľov. Na webe www.mrzinasto.sk bude zverejňovať oficiálne informácie o svojej reštrukturalizácii. Zároveň zaviedla svoje profily na sociálnej sieti Facebook s názvom "Váhostav - SK reštrukturalizácia" a na sociálnej sieti Twitter s názvom "VáhostavSK".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies