Islamský štát zdemoloval ďalšie mesto, Nimrúd je v troskách

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 08:50 • 2 min
Islamský štát zdemoloval ďalšie mesto, Nimrúd je v troskách

LONDÝN - Extrémistická skupina Islamský štát (IS) zverejnila na internete video, ktoré zachytáva, ako jej členovia ničia staroveké mesto Nimrúd na severe Iraku.

slovakia

left justify in out

Zábery tak evidentne potvrdzujú marcové správy o tom, že džihádisti spustošili 3000 rokov staré mesto Nimrúd, ktoré je jedným z najväčších archeologických pokladov v Iraku, napísal dnes spravodajský server stanice BBC.

Na videu vidno, ako militanti IS za pomoci buldozérov a výbušnín zrovnávajú so zemou toto historické mesto. Vo svojej vojne proti "nepravým modlám" už IS okrem Nimrúdu zničil viacero významných archeologických nálezísk v Iraku.

Iracké ministerstvo cestovného ruchu v marci oznámilo, že islamisti s pomocou ťažkej techniky kompletne zničili stavebné pozostatky na archeologickej lokalite Nimrúd z čias Asýrskej ríše.

Pôvod mesta Nimrúd sa datuje do 13. storočia pred naším letopočtom a nachádza sa približne 30 kilometrov juhovýchodne od mesta Mósul. Toto druhé najväčšie mesto v Iraku a jeho okolité oblasti kontroluje IS od vlaňajšieho júna.

Militanti na videu najskôr používajú na rozbíjanie a znehodnotenie kamenných artefaktov elektrické náradie. Potom rozmiestňujú po nálezisku značné množstvo výbušnín, ktoré následne odpália. Explózia mesto kompletne zničila.

Veľa vzácnych objektov a artefaktov z náleziska v Nimrúde, ktoré je lokalitou UNESCO, je uchovávaných v zahraničných múzeách, napriek tomu je v Iraku stále množstvo monumentálnych sôch znázorňujúcich beštie s ľudskými tvárami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies