BRATISLAVA - Pred Veľkou nocou je podľa kresťanského kalendára 40 dňový pôst. Ten sa ale už skončil, tak si môžete dopriať.
Špargľová polievka
Suroviny pre 4 osoby:
700 g očistenej špargle, 5 ks očistených zemiakov, 1 syr v črievku, 1 bujón, soľ, mleté čierne korenie, vegetu, petržlenovú vňať, 250 ml smotany na varenie,
Príprava receptu:
1. Očistené a pokrájané zemiaky a špargľu uvaríme v slanej vode.
2. Pridáme syr, bujón, necháme prevrieť a ponorným mixérom rozmixujeme na jemný krém. Prilejeme smotanu, ochutíme vegetou, mletým korením, necháme prejsť varom a odstavíme.
3. Podávame zdobené čerstvou petržlenovou vňaťou a opečenými krutónmi.
Bravčové karé so slaninkou a oreganom.
Suroviny:
800 g bravčového karé, strúčik cesnaku, 5 pomarančov, 100 g prerastenej slaniny, 40 g masla, 150 ml bieleho suchého vína, oregano, šťava zo 6 pomarančov
Príprava receptu:
1. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Z jedného pomaranča olúpeme kôru a nakrájame na pásiky. Do mäsa urobíme zárezy, do ktorých vložíme cesnak a kôru z pomaranča. Okraje rezu stlačíme. Mäso osolíme, okoreníme, obalíme plátkami slaniny, ktorú upevníme špáradlami.
2. Na panvici rozpustíme 20 g masla a mäso krátko opečieme. Podlejeme vínom a dusíme, kým sa víno nevydusí na polovičné množstvo. Pridáme oregano, šťavu z pomarančov a dusíme.
3. Mäso so šťavou preložíme do pekáča, prikryté pod alobalom pečieme 40 minút. Štyri pomaranče prekrojíme na polovicu, uložíme do pekáča, na každú dáme kúsok masla, soľ, korenie a ďalších 20 minút zapekáme.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies