V Tatrách hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 10:57 • 2 min
V Tatrách hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách zamračené, takmer všade snežilo. Fúkal čerstvý západný a severozápadný vietor s rýchlosťou do 40 km/hod, v Nízkych Tatrách až prudký s rýchlosťou do 65 km/hod.

slovakia

left justify in out

V nárazoch dosahoval rýchlosť do 100 km/hod, na Lomnickom štíte 147 km/hod, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Teplota vzduchu sa pohybovala od -14° do -1°C. Za posledných 24 hodín pripadlo od 10 do 20 cm nového snehu. Silný západný a severozápadný vietor previal sneh do východných a juhovýchodných múld, kotlov, žľabov a terénnych depresií. Tu sa vytvorili nebezpečné náveje, vankúše a mäkké dosky. Výška nového a naviateho snehu v uvedených miestach dosahuje aj viac ako 100 cm. Veľa nového snehu zachytila aj horná hranica lesa.


Od nadmorskej výšky 1 600 m sa vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na mnohých východných a juhovýchodných strmých svahoch len mierne až slabo spevnená. Novonapadnutý a naviaty sneh sa neprepojil s tvrdým podkladom a vytvorili sa nestabilné náveje, vankúše a dosky. Už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky sa môžu uvoľniť na východných a juhovýchodných svahoch stredne veľké a veľké spontánne lavíny. V nižších polohách a vo Fatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň. Tu je uvoľnenie lavín pravdepodobné pri veľkom zaťažení snehovej pokrývky. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lokálneho lavínového nebezpečenstva a správnu interpretáciu testov stability snehovej pokrývky.


Lavínové nebezpečenstvo pri predpokladanom ďalšom snežení a silnom vetre mierne stúpa.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies