Armáda už dostala nové útočné pušky BREN

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 13:38 • 2 min
Armáda už dostala nové útočné pušky BREN

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR už má k dispozícii nové útočné pušky, ktoré obstaralo vlani na jeseň. TASR to potvrdil generálny riaditeľ Českej zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík.

slovakia

left justify in out

"Útočné pušky CZ 805 BREN sme dodali MO SR v počte necelých 700 kusov. Vyzbrojenie práporu je už plne v réžii ministerstva. Česká zbrojovka poskytne v súlade s dohodnutým harmonogramom zaškolenie obsluhy a servisu pušiek," dodal Kovařík.
     

Dodávku pušiek potvrdila TASR aj hovorkyňa MO SR Martina Balleková. "Útočné pušky typu CZ 805 BREN boli dodané pre Ozbrojené sily SR," povedala. Vojaci by s novými puškami mali začať cvičiť už tento rok. Podľa informácií TASR by sa malo zaškolenie na používanie nových pušiek uskutočniť v máji a júni.
     

Nové zbrane však nedostanú všetci. Budú určené pre nový útvar s názvom ISTAR. Ide o prápor, ktorý plní úlohy pre bojové jednotky pozemných síl tým, že vyhľadáva, identifikuje a určuje ciele. Útvar bude okrem iného určený pre medzinárodné operácie. Sídlo bude mať pravdepodobne na východnom Slovensku.
     

Minister obrany Martin Glváč ešte v novembri minulého roka informoval, že suma za útočnú pušku CZ 805 BREN je 2324,69 eura. "Oproti Českej republike, vzhľadom na lepší kurz eura v porovnaní s českou korunou, môže byť táto cena lacnejšia približne o 15 percent, podľa toho, aký bude kurz v danom čase," uviedol vtedy.
     

Útočná puška CZ 805 BREN splnila už v minulom roku vojenské požiadavky OS SR. Nákup takmer 700 pušiek zakotvila aj Deklarácia o spolupráci pri vytváraní podmienok pri obstarávaní ručných zbraní, ktorú podpísal minister obrany Martin Glváč so svojím českým náprotivkom Martinom Stropnickým v júli 2014 v Novákoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies