Prezident podpísal zákon o jadrovej škode

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 11:15 • 2 min
Prezident podpísal zákon o jadrovej škode

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon o občianskoprávnej zodpovednosti za jadrovú škodu a o jej finančnom krytí.

slovakia

left justify in out

Prezident sa taktiež stotožnil s novelou zákona o investičnej pomoci. Návrh zákona o občianskoprávnej zodpovednosti za jadrovú škodu dotvára právny rámec uceleného jadrového práva. Okrem iného zákon stanovuje sumy, ktoré bude musieť v prípade nejakej jadrovej udalosti prevádzkovateľ jadrového zariadenia vyplatiť na krytie škôd.

 

Prevádzkovateľ jadrového zariadenia má podľa zákona zodpovedať počas uvádzania do prevádzky a počas prevádzky každého jadrového zariadenia za každú jadrovú udalosť, v dôsledku ktorej vznikla jadrová škoda, najviac do výšky 300 miliónov eur. Ak nastane škoda s jadrovými reaktormi slúžiacimi výlučne na vedecké, pedagogické alebo výskumné účely, zodpovednosť bude najviac 185 miliónov eur za každú jadrovú udalosť. Do sumy 185 miliónov eur má prevádzkovateľ zodpovedať aj za škodu pri nakladaní s jadrovými materiálmi a nakladaní s vyhoreným jadrovým palivom.

 

Cieľom novely zákona o investičnej pomoci je zabezpečiť poskytovanie investičnej pomoci v súlade s nariadením Európskej únie, ktoré nadobudlo účinnosť od 1. júla minulého roka. "Vzhľadom na zmenu legislatívnych pravidiel, ktoré sú platné od minulého roka, keď Brusel zmenil intenzitu pomoci z 50 percent na 35 percent, sme samozrejme pristúpili aj my k zmene," povedal šéf rezortu hospodárstva Pavol Pavlis po schválení zákona vo vláde. Podľa neho sa v praxi neosvedčila 10-percentná hranica na vytvorenie pracovných miest. Rezort hospodárstva preto stanovil podmienku vytvorenia minimálne 40 pracovných miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies