Na kostre ženy našli najstarší dôkaz rakoviny prsníka na svete

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 07:13 • 2 min
Na kostre ženy našli najstarší dôkaz rakoviny prsníka na svete

KÁHIRA - Tímu zo španielskej univerzity sa podaril v Egypte nález, ktorý egyptské úrady označili za najstarší dôkaz rakoviny prsníka na svete - objavili ho na 4200 rokov starej kostre dospelej ženy. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Egyptský minister pre starožitnosti Mamdúh Damátí uviedol, že kosti ženy, ktorá žila na konci šiestej faraónskej dynastie, vykazovali "mimoriadne zhoršenie".

 

"Výskum jej pozostatkov ukazuje typické zhubné, rozkladné poškodenie, vyvolané rozšírením rakoviny prsníka, teda jej metastázou," uviedol v dnešnom vyhlásení egyptský minister.

 

Napriek tomu, že rakovina patrí v súčasnosti k najčastejším príčinám smrti na svete, v archeologických záznamoch sa takmer vôbec v porovnaní s inými chorobami nevyskytuje - to viedlo k názoru, že rakovinu možno pripísať predovšetkým modernému životnému štýlu a ľuďom žijúcim dlhšie.

 

Tento nález a dôkazy, predložené vlani britskými vedcami, ktorí našli metastázovanú rakovinu v 3000-ročných pozostatkoch v hrobke v súčasnom Sudáne, naznačujú, že v staroveku sa v údolí Nílu rakovina vyskytovala.

 

Tím antropológov z univerzity v španielskom meste Jaén oznámil, že Egypťanka bola aristokratkou z juhoegyptského ostrova Elefantína na rieke Níl, ktorý je dnes súčasťou mesta Asuán.

 

Pozostatky ženy sa našli na pohrebisku Kubba al-Hawá, ktoré sa nachádza západne od Asuánu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies