Afganský prezident sa v Pentagone poďakoval americkým vojakom

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 16:30 • 2 min
Afganský prezident sa v Pentagone poďakoval americkým vojakom

WASHINGTON - Afganský prezident Ašraf Ghaní v pondelok odštartoval svoju návštevu Washingtonu obradom v priestoroch ministerstva obrany, kde sa poďakoval americkým vojakom a daňovým poplatníkom za ich "obetovanie sa" počas 14 rokov trvajúcej vojny v jeho krajine.

slovakia

left justify in out

Zároveň ubezpečil, že pokračujúci boj proti Talibanu a iné vnútorné spory v Afganistane nebudú záťažou pre medzinárodné spoločenstvo. Ghaního spolu s predsedom afganskej vlády Abdulláhom Abdulláhom privítal v Pentagone nový minister obrany USA Ash Carter, čo predstavovalo symbolický moment, keďže komplex pri Washingtone bol jedným z terčov teroristických útokov na USA v roku 2001, ktoré viedli k invázii do Afganistanu.

 

"Teraz sa nepýtame, čo môžu USA pre nás urobiť... Chceme povedať, čo Afganistan urobí sám pre seba a pre svet," povedal Ghaní, ktorého vzťah k Washingtonu je v príkrom kontraste s predchodcom Hámidom Karzajom. Dokázal to krátko po nástupe do úradu v septembri 2014, keď podpísal pakty o pokračujúcej prítomnosti amerických vojsk v krajine a začal rozvíjať spoluprácu s americkými diplomatmi a vojenskými predstaviteľmi. 

 

Nástup Ghaního ukončil niekoľko mesiacov trvajúce spory okolo výsledkov prezidentských volieb poznačených podvodmi, ktoré nakoniec priniesli prvé odovzdanie moci demokratickým spôsobom od vojenskej invázie pod americkým velením a zosadeniu vlády fundamentalistického hnutia Taliban.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies