BRATISLAVA - Tokáň je starší príbuzný gulášu. Pochádza zo Sedmohradska ešte z doby pred tureckou nadvládou. Varí sa bez papriky, s čiernym korením, kombinuje sa niekedy so slaninou, s hubami, s paradajkami alebo s klobásou. My sme zvolili ten najjednoduchší recept s paradajkovým pretlakom a hráškom.
Suroviny pre 4 osoby:
400 g predného hovädzieho mäsa, 3 PL oleja, 1 väčšiu cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, 1 tlčený klinček, strúhaný muškátový oriešok, škorica, 100 g rajčiakového pretlaku, 100 g sterilizovaného hrášku, 100 ml bieleho vína, mäsový vývar
Príprava:
1. Mäso pokrájame na hrubšie rezance a prudko opečieme na rozohriatom oleji. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a mleté čierne korenie. Opečieme, primiešame prelisovaný cesnak, tlčený klinček, strúhaný muškátový oriešok a prikryté dusíme. Podľa potreby podlievame.
2.Neskôr pridáme troška mletej škorice, rajčiakový pretlak a sterilizovaný hrášok, podlejeme bielym vínom, mäsovým vývarom a udusíme.
Podávame s haluškami.
Čas prípravy: 90 minút
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies