Počet zahraničných turistov zabitých pri útoku v Tunisku je až 20, vrátane Britky

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 13:19 • 2 min
Počet zahraničných turistov zabitých pri útoku v Tunisku je až 20, vrátane Britky

TUNIS - Počet zahraničných turistov zabitých pri stredajšom útoku na národné múzeum v tuniskej metropole Tunis stúpol zo 17 na 20. Vyhlásil to dnes tuniský minister zdravotníctva Saíd Áidí, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Pri útoku zahynuli aj traja Tunisania. Okrem nich boli pri zásahu v múzeu bezpečnostnými silami zabití takisto dvaja tuniskí útočníci. Úrady pátrajú po dvoch či troch ďalších prípadných spolupáchateľoch, odvolala sa na ministra agentúra AP. Niekoľko usmrtených priniesli do nemocníc bez dokladov totožnosti - v nemocnici Charlesa Nicolla, kam priviezli väčšinu mŕtvych, je sedem neidentifikovaných obetí.

 

Podľa agentúry AP prišlo o život 18 zahraničných turistov.

 

Zabitá bola aj jedna nemenovaná Britka, oznámilo dnes britské ministerstvo zahraničných vecí a odsúdilo tento incident ako zbabelý a opovrhnutiahodný "teroristický čin".

 

 

Pred múzeom Bárdú (Le musée national du Bardo) spustili v stredu paľbu strelci oblečení vo vojenských uniformách, ktorí potom vtrhli do jeho budovy. Tam v násilí pokračovali - celkovo zabili 20 zahraničných turistov a troch Tunisanov. Medzi zastrelenými cudzincami boli okrem iných národnosti aj Španieli, Poliaci, Japonci a Kolumbijčania.

 

Išlo o jeden z najhorších útokov militantov v tejto severoafrickej krajine, ktorá sa do veľkej miery vyhla chaosu, čo postihol štáty v tomto regióne po ľudových povstaniach nazývaných arabská jar.

 

"Tuniský ľud je právom hrdý na demokratickú premenu (svojej krajiny)," uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničných vecí Philip Hammond a potvrdil v ňom smrť Britky. "Zbabelé útoky, ako bol ten včerajší, nesmú podkopať to, čo Tunisania dokázali," dodal Hammond.

 

Šéf španielskej diplomacie José Manuel García-Margallo vyhlásil vo Valencii, že dvoch španielskych turistov našli v poriadku a živých po tom, čo sa po stredajšom útoku celú noc skrývali v múzeu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies