Nízke ceny ropy a voľná menová politika podporujú rast ekonomík

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 12:56 • 2 min
Nízke ceny ropy a voľná menová politika podporujú rast ekonomík

PARÍŽ - Nízke ceny ropy a voľná menová politika centrálnych bánk podporujú rast veľkých svetových ekonomík, aj keď v krátkodobom časovom horizonte zostane tempo ich expanzie mierne. A zároveň veľmi nízka inflácia aj úrokové sadzby poukazujú na hrozbu finančnej nestability. Vyplýva to z najnovšej hodnotiacej správy, ktorú dnes Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zverejnila na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Podľa OECD silný domáci dopyt je motorom rastu americkej ekonomiky. Eurozóna by mala zase profitovať z nízkych cien ropy, menových stimulov a z oslabenia eura. Táto kombinácia dáva regiónu šancu uniknúť stagnácii.

 

Aj Japonsku poskytli menové a fiškálne stimuly dynamiku, aspoň z krátkodobého hľadiska. Čínska ekonomika by zase mala pokračovať v postupnom spomaľovaní, zatiaľ čo indická sa v nasledujúcich rokoch stane najrýchlejšie rastúcim veľkým svetovým hospodárstvom. Brazília, podobne ako ďalší veľkí exportéri, naopak zápasí s recesiou.

 

OECD predpovedá Spojeným štátom rast ekonomiky v tomto roku o 3,1 % a v nasledujúcom roku o 3 %. Hrubý domáci produkt (HDP) Británie by mal stúpnuť tento rok o 2,6 % a v roku 2016 o 2,5 %. Tempo rastu kanadskej ekonomiky dosiahne tento rok 2,2 % a na budúci spomalí na 2,1 %, zatiaľ čo HDP Japonska sa zvýši o 1 % v roku 2015 a o 1,4 % v roku 2016.

 

Výkon ekonomiky eurozóny tento rok stúpne o 1,4 % a na budúci rok zrýchli na 2 %, ale rastové vyhliadky jednotlivých členov sa dosť líšia. HDP najväčšieho hospodárstva bloku, Nemecka, by sa mal podľa OECD tento rok zvýšiť o 1,7 % a v roku 2016 o 2,2 %, zatiaľ čo Francúzsku predpovedá rast HDP v roku 2015 o 1,1 % a v nasledujúcom roku o 1,7 % a Taliansku 0,6-% rast tento rok a 1,3-% v roku 2016.

 

HDP Číny stúpne tento aj budúci rok o približne 7 %, HDP Indie sa zvýši o 7,7 % v roku 2015 a 8 % v roku 2016, no HDP Brazílie klesne tento rok o 0,5 % a až v roku 2016 stúpne o 1,2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies