Ebola má ničivý vplyv na životy detí v západnej Afrike

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 13:02 • 2 min
Ebola má ničivý vplyv na životy detí v západnej Afrike

NEW YORK - V oblastiach západnej Afriky najviac postihnutých pretrvávajúcou epidémiou eboly žije približne 9000 miliónov detí, na ktoré má táto choroba ničivý vplyv.

slovakia

left justify in out

Zhruba 5000 detí sa tam ebolou nakazilo priamo, uvádza sa v dnes zverejnenej správe Detského fondu OSN (UNICEF).

UNICEF vyzval na úplné vykynoženie eboly v krajinách ňou najhoršie zasiahnutých - z Guiney, Libérie a Sierry Leone - a varoval, že táto nákaza už teraz narušila životy miliónov detí a bude mať na ne ešte dlhotrvajúci dopad. Píše o tom agentúra DPA.

 

Odhadovaných 5000 nakazených detí predstavuje okolo 20 percent z celkového počtu všetkých infikovaných osôb, pričom ďalších 16.000 detí prišlo po úmrtí na krvácavú horúčku ebola o jedného alebo oboch rodičov či niekoho z opatrovateľov.

V dôsledku poničeného zdravotného systému sú deti žijúce v týchto krajinách západnej Afriky omnoho náchylnejšie podľahnúť ďalším chorobám, ako malária, osýpky či akútna podvýživa.

 

"Epidémia sa nikdy neskončí, pokiaľ sa nepodarí eliminovať aj posledný prípad. Treba lokalizovanie a liečenie každého jedného chorého, ako aj prísne sledovanie všetkých osôb, ktoré s ním mohli prísť do kontaktu," konštatovala v New Yorku Barbara Benteinová, medzinárodná koordinátorka UNICEF-u pre ebolu.

 

Iba samotné tri západoafrické krajiny Sierra Leone, Guinea a Libéria zaznamenali od prvého vlaňajšieho prípadu tohto ochorenia 10.144 obetí na životoch a na ebolu doteraz ochorelo 24.597 osôb, uvádza sa v najnovšej správe Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies