Slovenské lietajúce auto by sa mohlo dostať na trh už v roku 2017

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 18:46 • 2 min
Slovenské lietajúce auto by sa mohlo dostať na trh už v roku 2017

BRATISLAVA – Dvojmiestne lietajúce auto slovenskej výroby, ktoré dokáže jazdiť na normálnych cestách a pristáť na trávnatej ploche pôjde do predaje už v roku 2017.

slovakia

left justify in out

„Veríme, že v roku 2017 budeme schopní vstúpiť na trh,“ povedal zakladateľ slovenskej firmy Aeromobil Juraj Vaculík počas konferencie Southwest. Vaculík si dokonca predstavuje budúcnosť, kde lietajúce autá lietajú nižšie ako lietadlá a lietajúce taxíky sú bežnou praxou.

 

„Nepotrebujeme ani letiská,“ povedal Vaculík a dodal: „Ak bude niečo také ako lietajúci Uber a lietajúci Lyft (spoločnosti prevádzkujúce taxi služby pomocou mobilnej aplikácie – pozn.) budú na trhu, myslím si , že mnoho užívateľov ocení tento veľmi efektívny spôsob prepravy.“

 

AeroMobil je vo fáze, kedy je takmer hotový prototyp a na rozdiel od konkurencie spĺňa európske kritéria pre lietadlá a aj pre cestné vozidlá. Vaculík napriek tomu pripúšťa, že budú musieť zdolať niekoľko prekážok ako napríklad, kde bude možné s lietadlo pristávať a vzlietať.

 

 

Na ceste dokáže AeroMobil slovenskej výroby dosiahnuť rýchlosť až 160 km/h a vo vzduchu až 200 km/h. Na pristátie mu stačí iba 45 metrov trávnatej plochy a na jeden raz dokáže preletieť až 690 kilometrov.

 

Jeho slovenskí výrobcovia dúfajú, že „zmení spôsob osobnej prepravy na celom svete“. Auto môže byť použité kdekoľvek na európskych cestách a na vzlietnutie potrebuje iba 230 metrov čistej cesty. AeroMobil obsahuje autopilota a padák pre prípad núdze.

 

Slovenským tvorcom trvalo iba 10 mesiacov vytvoriť fungujúci prototyp, ktorý podľa nich obsahuje rôzne prelomové technológie, ktoré môžu odštartovať nový vek lietania. AeroMobil má spevnený záves, a preto môže odletieť z rôznych povrchov.

 

Jeho cenu zatiaľ nezverejnili, rovnako tak aj dátum jeho uverejnenia na trh. Vaculík pripúšťa, že jediná vec, ktorá im stojí v ceste sú vládne obmedzenia na zemi a vo vzduchu. „Potrebujeme sa trafiť do storočnej byrokracie na zemi a storočnej byrokracie vo vzduchu, čo vôbec nie je jednoduché,“ uzavrel Vaculík.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies