Izrael uvoľnil embargo,importovala z Gazy ovocie a zeleninu

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 11:49 • 2 min
Izrael uvoľnil embargo,importovala z Gazy ovocie a zeleninu

GAZA - Izrael importoval vo štvrtok prvé ovocie a zeleninu z Pásma Gazy po takmer ôsmich rokoch. Čiastočne tak uvoľnil ekonomickú blokádu uvalenú na palestínsku enklávu po tom, čo nad ňou prevzalo kontrolu militantné hnutie Hamás.

slovakia

left justify in out

Hranice prekročili kamióny s dvadsaťsedem tonami rajčín a piatimi tonami baklažánu v rámci izraelského plánu priviezť mesačne do krajiny asi 1 200 ton palestínskych plodín. Palestínčania tento krok privítali, hoci podľa nich predtým mesačne do Izraela privážali až 3 300 ton.

 

Izrael čelí medzinárodným výzvam na uvoľnenie blokády od vojny s Hamásom v minulom roku, druhej za šesť rokov, ktorá spôsobila v Gaze veľké škody a zanechala vyše 100 000 tamojších obyvateľov bez strechy nad hlavou.

 

"Dúfame, že to bude nový začiatok, ktorý prospeje farmárom aj ekonomike," povedal marketingový riaditeľ ministerstva poľnohospodárstva v Gaze Tahsín al-Saká. Izrael uviedol, že nákup ovocia a zeleniny má pomôcť tamojšej ekonomike a zároveň vyrovnať nedostatok izraelskej produkcie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies