Označovanie pôvodu hydinového mäsa sa od apríla sprísni

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 11:33 • 2 min
Označovanie pôvodu hydinového mäsa sa od apríla sprísni

BRATISLAVA - Od začiatku apríla tohto roka sa zavádzajú nové, prísnejšie pravidlá označovania pôvodu hydinového mäsa.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej besede o tom informoval riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár. Etiketa na predávanom hydinovom mäse bude musieť podľa neho obsahovať informáciu o krajine, v ktorej sa hydina chovala, ako aj o krajine, v ktorej bola hydina zabitá. Ak bolo hydinové mäso získané zo zvierat, ktoré boli narodené, chované a zabité v rovnakom štáte, môže sa deklarovať len krajina pôvodu mäsa. V súčasnosti pritom stačí na hydinovom mäse uviesť len jeho výrobcu. Nové pravidlá, ktoré sa budú vzťahovať na tovar vyrobený od začiatku apríla, vyplývajú z nariadenia Európskej komisie.


Prísnejšie predpisy na označovanie pôvodu hydinového mäsa vníma ÚHS a jej členovia veľmi pozitívne, keďže uľahčia spotrebiteľovi zistiť krajinu, z ktorej hydinové mäso pochádza. "Umožnia tak spotrebiteľom pri nákupe jednoduchšie a prehľadnejšie sa orientovať v ponuke mäsa," tvrdí Molnár. Podľa neho je to jedna z ciest, ako zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska v oblasti hydinového mäsa. "Pomôže to určite aj k zvýšeniu lokálpatriotizmu domácich spotrebiteľov," povedal šéf únie hydinárov. Ako dodal, v súčasnosti tvorí podiel domáceho hydinového mäsa na slovenskom trhu približne len 50 %. Podľa Molnára to súvisí aj s tým, že v súčasnosti je pre spotrebiteľa ťažké zistiť, odkiaľ hydinové mäso pochádza.


Slovenským spracovateľom hydiny so zmenou označovania hydinového mäsa nevznikajú žiadne dodatočné náklady, keďže používajú výlučne slovenskú hydinu chovanú a zabitú na Slovensku. "Jeden riadok, ktorý je potrebný uviesť na etiketu navyše, bude rádovo stáť niekoľko desatín centu," skonštatoval Molnár. Rovnaké pravidlá pre označovanie pôvodu sa budú od apríla vzťahovať aj na mäso zo svíň, oviec a kôz.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies