Výbuch nálože v egyptskom supermarkete Carrefour si vyžiadal jednu obeť

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 14:47 • 2 min
Výbuch nálože v egyptskom supermarkete Carrefour si vyžiadal jednu obeť

KÁHIRA - Jednu obeť a najmenej deviatich zranených si dnes vyžiadali výbuchy dvoch náloží nastražených v egyptskom meste Alexandria ležiacom na pobreží Stredozemného mora.

slovakia

left justify in out

Prvá nálož explodovala vo vnútri obľúbeného supermarketu siete Carrefour, druhá neďaleko policajnej stanice, spresnili policajné zdroje. Pri výbuchu v Carrefoure zahynula jedna osoba a ďalších šesť ich bolo zranených.

 

Ako uviedla agentúra AP, ide o ďalšiu zo série útokov pripisovaných islamistickým militantom, ktorí sa pri nich zameriavajú na domáce a zahraničné finančné či ekonomické inštitúcie alebo vládne úrady. Dnešný prípad zrejme súvisí s veľkou medzinárodnou ekonomickou konferenciou, ktorá sa na budúci piatok začne v letovisku Šarm aš-Šajch na pobreží Červeného mora.

 

AP pripomenula prípad zo soboty, keď neznámi páchatelia v meste Mahalla, ležiaceho v delte Nílu, nastražili a aktivovali bombovú nálož pred pobočkou banky zo Spojených arabských emirátov. Pri výbuchu prišli o život dvaja ľudia a ďalších 16 ich bolo zranených.

 

Spojené arabské emiráty sú jednou z viacerých krajín Perzského zálivu, ktoré od zosadenia režimu prezidenta Husního Mubaraka v roku 2013 poskytujú Egyptu výraznú finančnú pomoc, ktorá pomáha krajine prekonať veľké ekonomické problémy.

 

Útoky pripisované islamistom, ktorí odmietajú súčasnú vládu a žiadajú návrat armádou zosadeného a islamistami naďalej podporovaného Muhammada Mursího, sa väčšinou odohrávajú v Káhire. Ich terčom sú sídla zahraničných mobilných operátorov, bánk, obchodné centrá, ale aj reštaurácie s americkým rýchlym občerstvením, ako aj vládne inštitúcie, vrátane policajných staníc a súdov. Útoky výrazne zasahujú do života bežných ľudí a vytvárajú o Egypte, závislom od turistov zo zahraničia, obraz nestabilnej krajiny, konštatovala AP.

 

Egypt už dlhší čas zápasí aj s islamistickými skupinami pôsobiacimi na Sinajskom polostrove. Útoky, ktorým je tam vystavená armáda a polícia, sa dramaticky vystupňovali práve po Mursího zosadení. Vzápätí sa násilnosti začali šíriť aj do priľahlých častí krajiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies