SIS je proti povinnosti nahlasovať súkromné šifrované smartfóny

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 11:57 • 2 min
SIS je proti povinnosti nahlasovať súkromné šifrované smartfóny

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) je zásadne proti povinnosti nahlasovať súkromné smartfóny so šifrovanou komunikáciou.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedol hovorca SIS Branislav Zvara. Ustanovenie návrhu nového spravodajského zákona týkajúce sa monitorovania výrobkov umožňujúcich šifrovanie informácií a dát bolo do návrhu zákona zapracované vo výrazne oklieštenej podobe z nariadenia bývalej vlády SR z roku 2001.

 

"Zámerom tejto časti návrhu spravodajského zákona je riešiť výlučne situáciu šifrovacích technológií, zariadení a výrobkov v súvislosti s ich predajom alebo s ich dovozom za účelom predaja v súvislosti s ich možným zneužitím na teroristické účely a kyberšpionáž. V žiadnom prípade SIS nebude obmedzovať legitímny záujem občanov SR o zachovávanie dôvernosti ich komunikácie," objasnil Zvara. "Vzhľadom na to, že uvedené ustanovenia týkajúce sa povinnosti fyzických osôb v súvislosti s používaním ich smartfónov považujeme za výrazne zasahujúce do ľudských práv a slobôd, navrhneme v rámci medzirezortného pripomienkového konania ich vypustenie z návrhu spravodajského zákona," zdôraznil ďalej hovorca SIS.

 

SIS priznáva, že pracovná skupina na prípravu nového zákona, zložená zo zástupcov SIS, Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany SR, nebola zapracovaniu uvedeného ustanovenia "príliš naklonená", ale vychádzala pri tom výlučne z uvedeného nariadenia vlády SR z roku 2001, pričom kompromisom bolo jeho sprísnenie do podoby navrhovanej zákonom.

 

Na rozdiel od dosiaľ stále platného uvedeného nariadenia vlády z roku 2001 nový návrh zákona výrazne okliešťuje oprávnenie štátu získať od výrobcov či dovozcov informácie o zariadeniach slúžiacich na utajený prenos dát alebo informácií a nepožaduje od nich poskytnutie samotného funkčného zariadenia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies