Iracké jednotky dobyli mesto Dúr neďaleko Tikrítu

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 08:31 • 2 min
Iracké jednotky dobyli mesto Dúr neďaleko Tikrítu

KÁHIRA - Iracké jednotky podporované šiitskými milíciami a sunnitskými kmeňovými bojovníkmi vytlačili dnes militantov z organizácie Islamský štát zo strategicky dôležitého mesta Dúr na severe Iraku. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Naše jednotky vztýčili nad Dúrom irackú vlajku," oznámila dnes v prehľade správ iracká štátna televízia al-Irakíja a po ozname nasledovali vlastenecké piesne. Dúr sa nachádza medzi mestami Sámarrá, ktoré kontrolujú vládne jednotky, a Tikrít, baštou militantov z IS a domovským mestom bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna.

 

Cieľom doposiaľ najväčšej ofenzívy irackých vládnych síl je znovu dobyť Tikrít, ktorý padol do rúk IS v júni, keď sunnitskí extrémisti zaznamenali veľké územné zisky v celom severnom Iraku. Opätovné dobytie Tikrítu by irackým vládnym silám umožnilo postupovať ďalej na sever a pokúsiť sa o útok na Mósul - druhé najväčšie mesto krajiny -, ktoré taktiež ovládajú militanti z IS.

 

Iracké jednotky dobyli dnes podľa agentúry Reuters aj západoiracké mesto Baghdádí, ležiace neďaleko vojenskej základne, kde americkí inštruktori cvičia príslušníkov irackej armády. Okrem Baghdádí sa irackej armáde podporovanej kmeňovými bojovníkmi z provincie Anbár, ako aj vzdušnými silami USA, podarilo znovu dobyť aj policajnú stanicu a tri mosty cez rieku Eufrat.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies