Za trhanie snežienok v chránenom území hrozí pokuta

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 12:22 • 2 min
Za trhanie snežienok v chránenom území hrozí pokuta

BRATISLAVA - Za trhanie snežienok v oblasti s vyšším stupňom ochrany hrozí previnilcom pokuta do výšky 3 300 eur.

slovakia

left justify in out

Trhať ich ľudia môžu v záhradách, na lúkach, v lesoch či hájoch, ako aj v iných oblastiach do druhého stupňa ochrany vrátane, agentúru SITA informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.


V národných parkoch, prírodných rezerváciách a v iných chránených areáloch s tretím až piatym stupňom ochrany je zbieranie snežienok ako aj ďalších rastlín vrátane ich plodov zakázané. "Zákaz sa vzťahuje aj na samotné kvety snežienok," upozornil hovorca envirorezortu. Natrhať si snežienky si teda ľudia môžu, no musia si dať pozor, aby tak urobili vo voľnej prírode maximálne v prvom a druhom stupni ochrany územia. "Ak vyrástli napríklad v záhrade, je dovolené ich trhať bez postihu," poznamenal Stano.


Do roku 2003 bola snežienka jarná na Slovensku vo voľnej prírode chránená. Zapríčinil to masívny zber kvetov najmä pred Medzinárodným dňom žien.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies