Fedor: Slovensko potrebuje budovanie aktívnych záloh

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 09:39 • 2 min
Fedor: Slovensko potrebuje budovanie aktívnych záloh

BRATISLAVA – Súčasná bezpečnostná situácia v Európe, klesajúci záujem o službu v Ozbrojených silách SR, ako aj posledné medializované informácie o Slovákoch bojujúcich na rôznych stranách konfliktu na Ukrajine ukazujú podľa poslanca Národnej rady SR Martina Fedora potrebu budovania aktívnych záloh na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Fedor dnes pre agentúru SITA, existovať môžu aktívne a povinné zálohy. "V susednej Českej republike majú medzi povinnými zálohami napríklad osoby, ktorým zanikol služobný pomer vojaka z povolania. V aktívnych zálohách sú naopak občania na základe dobrovoľného prevzatia výkonu brannej povinnosti. Aktívne zálohy by mali združovať občanov, ktorí majú blízko k brannej činnosti, vojenstvu a záchranárstvu na základe dobrovoľnosti. Z nich by sa potom aj jednoduchšie regrutovali ľudia, ktorí by dopĺňali nedostatkové spôsobilosti v ozbrojených silách,“ uviedol.


Podľa Fedora sa ukazuje, že mnohí mladí ľudia so záujmom o vojenstvo sa združujú živelne a štát potom nemá na nich žiaden vplyv. Naopak, stávajú sa ľahkou korisťou extrémistických myšlienok alebo rôznych konšpiračných teórií, aj takých, ktoré môžu predstavovať pre Slovensko bezpečnostné riziko. „Aktívne zálohy by u týchto dobrovoľníkov mohli podporovať skôr lojalitu k Slovenskej republike a našim spojencom. Pozvaním svojich občanov do aktívnych záloh štát vytvorí možnosť vyžitia, prípravy, vzdelávania a prispeje k väčšej obranyschopnosti Slovenskej republiky. Takéto zálohy môžu mať tiež významné uplatnenie pri nasadení v prípade živelných či priemyselných katastrof. Z dlhodobého hľadiska je v záujme štátu mať nad brannými nadšencami aspoň aký taký vplyv," povedal Martin Fedor zo strany Sieť.


Fedor zároveň upozornil, že napriek pôvodným prísľubom zachytil vyjadrenia ministerstva obrany, podľa ktorého nechcú zálohy otvárať verejnosti, ale plánujú v nich ponechať len odchádzajúcich vojakov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies