Mŕtve ryby v zálive pre jachtárske súťaže na OH 2016

NETKY.SK • 26 Február 2015, 11:23 • 2 min
Mŕtve ryby v zálive pre jachtárske súťaže na OH 2016

RIO DE JANEIRO - Úrad životného prostredia štátu Rio de Janeiro vyšetruje náhly úhyn veľkého množstva rýb v zálive Guanabara, kde sa budú v roku 2016 konať súťaže olympijských hier v jachtingu.

slovakia

left justify in out

Tisícky mŕtvych tiel ohrozeného druhu placka škvrnitá (Alosa fallax) objavili pri bežnej kontrole stavu znečistenia vody asi 12 km od miesta, kde by mal byť štart jachtárskych pretekov. Vzorky rýb z čeľade sleďovitých poslali na rozbor, ktorý určí príčinu uhynutia.


Správa o vyšetrovaní prišla v čase, keď koordinačná komisia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) ukončila návštevu dejiska OH 2016. Práve záliv Guanabara je pre extrémne znečistenie tŕňom v päte organizátorov. Tí sa pri kandidatúre zaviazali odstrániť 80 percent splaškov, ktoré smerujú do oblasti z mesta. Guvernér štátu Rio de Janeiro Luíz Fernando Pezao tvrdí, že v súčasnosti je riešenie problému na 49 percentách. Priznal, že úroveň 80 percent zrejme nedosiahnu. "Nie je to ľahké. Neustále o niečom rokujeme, celý proces výberu realizátora projektu sa spomaľuje," uviedol Pezao.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies