Na svete pribudlo viac dolárových miliardárov, majetok však majú menší

NETKY.SK • 23 Február 2015, 18:45 • 2 min
Na svete pribudlo viac dolárových miliardárov, majetok však majú menší

BRATISLAVA - Na svete pribudlo viac dolárových miliardárov. Ich počet sa oproti minulému roku zvýšil o 222 na 2089, z toho je 279 žien. Hodnota aktív miliardárov však klesla o 1,5 % na 6,7 bilióna dolárov (5,9 bilióna eur), čo je približne 77-násobok slovenskej ekonomiky. Vo svojej najnovšej analýze na to poukazujú analytici J&T Banky na základe údajov zo štúdie Hurun Global Reach List 2015.

slovakia

left justify in out

Najbohatším človekom na svete je opäť Bill Gates s bohatstvom v hodnote 85 miliárd dolárov. Druhým najbohatším človekom je podľa štúdie Carlos Slim Helú s 83 miliardami dolárov pred tretím Warrenom Buffettom so 76 miliardami dolárov. "Majetok troch najbohatších ľudí sveta sa zvýšil spolu za rok o 52 miliárd dolárov, teda v priemere o 100.000 dolárov každú minútu," vyčíslil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

 

Warren Buffet

 

img

 

Ako ďalej vyplýva z analýzy banky, priemerný vek dolárového miliardára je 64 rokov. "Najmladšími boháčmi sú 24-ročný Evan Spiegel a 26-ročný Bobby Murphy, zakladatelia chatovacej aplikácie SnapChat. Najstaršími sú 99-ročný David Rockefeller a rovnako starý Lin Yu Chia z Taiwanu, ktorý zbohatol na výrobe skla," doplnil Pánis.

 

Evan Spiegel

 

img

 

Aspoň jedného miliardára má pritom len 68 krajín sveta. "Takmer polovica z nich pochádza z USA, kde je 537 ultrabohatých ľudí, alebo z Číny, kde je 430 boháčov," priblížil Pánis. Na treťom mieste s 97 miliardármi skončila India, ktorá predbehla Rusko, kde počet miliardárov klesol najviac zo všetkých krajín, a to o 10 na 93 osôb.

Z hľadiska kontinentov väčšina boháčov, a to až 56 %, žije v Ázii, 28 % v Severnej Amerike a niečo vyše 19 % v Európe. "Najviac miliardárov s počtom 91 žije v New Yorku, ktorý si naďalej udržal prvé miesto pred Moskvou, kde žije 73 miliardárov, a Hongkongom so 71 osobami s majetkom, ktorého hodnota má viac ako deväť núl," konštatoval Pánis.

 

Najviac ľudí pritom zbohatlo vďaka technologickému sektoru. Z tohto odvetvia pochádza až 297 miliardárov. Vďaka obchodovaniu s nehnuteľnosťami zbohatlo 280 ľudí a vďaka spracovateľskému priemyslu sa stalo miliardármi 219 osôb. "Až 69 % miliardárov zbohatlo vlastným pričinením bez pomoci rodičov alebo len s ich malou pomocou, napríklad pomocou zaplatenia kvalitného vzdelania. Ďalších 19 % síce zdedilo biznis, no dokázali ho významne zveľadiť," dodal Pánis.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies