Na sambadróme v Riu sa napriek dažďu predstavili prvé školy samby

NETKY.SK • 16 Február 2015, 08:24 • 2 min
Na sambadróme v Riu sa napriek dažďu predstavili prvé školy samby

RIO DE JANEIRO - Na sambadróme v brazílskom Riu de Janeiro sa v noci nadnes napriek prietrži mračien začala najslávnejšia prehliadka škôl samby brazílskeho karnevalu.

slovakia

left justify in out

Tisíce tanečníc oblečených v perí i hudobníci a ďalší vystupujúci vzdorovali dažďu, ktorý sa začal asi hodinu pred celonočnou veľkolepou šou, zmáčal divákov a zaplavil ulice v blízkosti sambadrómu, napísala tlačová agentúra AP. Účastníci šou mali oblečené pláštenky, ktoré si vyzliekali až na poslednú chvíľu, tesne pred svojím vystúpením na asi 730 metrov dlhom móle. Každá zo škôl mala pre predstavenie svojich alegorických vozov a tisícov účinkujúcich maximálne 82 minút.
      

V nedeľu večer sa predstavilo šesť škôl samby. Dnes bude vystupovať ďalších šesť škôl, pričom všetkých 12 sa usiluje o tohtoročný titul najlepšia škola samby. Na slávnostnom otvorení v Riu sa zúčastnil aj tenista Rafael Nadal, oblečený v pršiplášti. Španielsky hráč, ktorého ustavične sledovali novinári, zostal iba asi 20 minút, počas ktorých si vyskúšal kroky samby a zapózoval pre "selfie" fotografiu s brazílskym profesionálnym tenistom Gustavom "Gugom" Kuertenom.
      

Tohtoročné karnevalové oslavy sú vítaným uvoľnením po nedávnej lavíne zlých správ, ktoré postihli Brazíliu. Okrem stagnujúcej ekonomiky riešia Brazílčania veľký korupčný škandál v štátnom ropnom gigante Petrobas a najhoršie sucho na juhovýchode krajiny, kde sa nachádzajú aj veľkomesta Rio de Janeiro a Sao Paulo, za uplynulých 80 rokov.

 

 

Vzhľadom na sucho dokonca zrušili karnevalové oslavy v menších mestách. V koloniálnej perle, meste Paraty, ležiacom medzi Rio de Janeirom a Sao Paulom, úrady v nedeľu prerušili karnevalové oslavy po tom, ako pri prestrelke zomrel jeden človek a najmenej deväť ďalších bolo zranených, z toho traja turisti zo Sao Paula.
      

Radnica prímorského mesta uviedla, že na centrálnom námestí začal počas pouličného večierku v blate (Bloco da Lama) strieľať akýsi muž. Zabil 21-ročného muža a zranil ľudí naokolo. Polícia po strelcovi pátra. Predstavitelia mesta sa po stretnutí s organizátormi karnevalu rozhodli v nedeľu oslavy prerušiť, pričom neuviedli, či budú v pondelok alebo utorok v tomto meste pokračovať. Podľa radnice bolo rozhodnutie "aktom proti násiliu a na podporu mieru".
      

V meste Paraty sa účastníci osláv hádžu do blata, z ktorého sa vynárajú pokrytí jeho usadeninami. Takto "vymódení" tancujú na pláži pospevujúc si ako jaskynní ľudia "uga, uga", napísala agentúra AP.
     




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies