Exprezidenta Mursího súdia za poskytnutie tajných materiálov Kataru

NETKY.SK • 15 Február 2015, 14:31 • 2 min
Exprezidenta Mursího súdia za poskytnutie tajných materiálov Kataru

KÁHIRA - V Egypte sa dnes začal súdny proces so zosadeným islamistickým prezidentom Muhammadom Mursím vo veci ohrozenia národnej bezpečnosti vyzradením štátnych tajomstiev a poskytnutím citlivých materiálov Kataru. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa prokurátora sú v danej kauze zapletení aj exprezidentovi asistenti. Dokumenty, ktoré sa dostali do rúk katarských tajných služieb, obsahovali informácie o rozmiestnení zbraní egyptských ozbrojených síl a zároveň podrobne popisovali domácu i zahraničnú politiku tejto africkej krajiny.
      

Mursí, s ktorým sa pred súdom objavilo ďalších desať osôb, obvinenia odmieta. "Tento súd pre mňa nič neznamená," povedal bývalý líder, ktorému v prípade odsúdenia hrozí trest smrti.
      

Vzťahy medzi Egyptom a Katarom sú chladné od júla 2013, keď došlo k Mursího zvrhnutiu vtedajším šéfom armády Abdalom Fattáhom Sísím, súčasným egyptským prezidentom, ktorý krátko nato začal uplatňovať tvrdé bezpečnostné opatrenia voči stúpencom jeho Moslimského bratstva.
      

Mursí sa napriek tomu stále považuje za legitímnu hlavu štátu, čeliac niekoľkým súdnym procesom. Predtým, ako ho uväznili, sa tešil podpore Kataru. Za mrežami sú ďalšie tisíce členov Moslimského hnutia, pričom mnohí z nich boli odsúdení na trest smrti vo veci rozličných obvinení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies